31 Ocak 2014 Cuma

Yelken Malzemeleri WEB


Yelkencilik keyifli su sporları arasındandır. Bir çok ekipmandan oluşurlar ve yeni başlayanlar için çok karmaşık işlemleri vardır. Rüzgarın yönüne göre makaralarla yelkene yön vermek bir hayli zor ve eğlenceli bir iştir.
Yelken için gerekli olan dümen, yelkenlinin halatları, makara sistemleri, halat tutmak ve can yanmaması için eldivenler, bağlantı ve montaj elemanları, suya indirme aparatları gibi donamlar vardır. Bunun yanı sıra yelkenlinin içinden suyu atmak için çamçak adı verilen kova benzeri malzemeler vardır.
Yelkenli teknelerde seyir öncesi kontrol edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar teknenin kendisi, tekne yelkenleri, iskotalar, mandarlar, koltuk halatları, güvenlik halatları, makaralar, kilitler, koçboynuzları, demirler, zincirler ve halatlardır. Bunun yanı sıra yakıt ve enerji kontrolü, iletişim ve navigasyon aletlerinin kontrolü ve ilk yardım malzemelerinin kontrolü yapılması gerekir. Her deniz aracında olduğu gibi ilk yardım malzemeleri teknede bulunması gereken zorunlu malzemelerdir.
Teknenin sabitlenmesi için çapalar gerekmektedir. Bu çapaların modelleri farklı olmakla birlikte yelkenlinin boy ve ağırlığına göre de değişebilir. Navigasyon cihazlarının tam bulunması kötü koşullara hazırlık için önemlidir. Konum ve mevki belirlemek için kullanılırlar. Bağlanma halatları da yine demirleme esnasında kopmaması için kaliteli ve kullanışlı olmalıdır.
Yelkencilik esnasında gerekli malzemelerde vardır. Rahat hareket edilebilecek giysiler (şort, pantolon), rüzgarlık ve ya yağmurluk, birden çok şapka ve gözlükler gereklidir. denizdeyken güneşin nasıl etki ettiği rüzgardan anlaşılmaz fakat güneş çarpmalarına sıklıkla mazuz kalınır. Dikkat edilmesi gereken bir konudur.


Lomboz Çeşitleri

Gemilerin iç kısımlarını aydınlatmak için yapılan açılabilir ya da sabit kapaklı camlara lumboz adı verilir.  Lomboz, cam kenarını dolduran içeriye doğru açılan pirinçten yapılmış cam kapakları içeriden açmaya yarayan kör kapakların tümünü ifade eder.
Lombozlar 4 çeşit üretilebilmektedirİlki açılır lombozlardır. Bunlar tamamen açılabilir ve su geçirmez pencereler şeklindedir. Herhangi bir ek kapak bulunmaz ve direk açılırlar.
Kör kapaklı açılır lombozlarda çift kapak bulunur. Biri açılmaz ve kapalı olarak dururken diğeri açılabilir kapaktır. Bu kapaklardan açılır olanlar filmli camlar olabilirler. Kör olan kapaklar ise şeffaf olarak üretilir ve seyrin izlenmesi sağlanır.
Sabit lombozlarda tek bir cam bulunur. Bu camlar filmli olabileceği gibi şeffaf da olabilmektedir. Açılamazlar sadece görüntü olarak vardırlar.   
Kör kapaklı sabit lombozlar açılamazlar. Çift cam ya da tek camdan hazırlanmış olabilirler.

Rüzgar panelleri lombozlarda üretilmektedir. Boyları çok büyük olmamakla birlikte birçok farklı çapta lomboz tipi vardır. Ayrıca oval, kare, dikdörtgen, yuvarlak, elips gibi şekillerde üretilebilirler. Rüzgar panelleri açılır lombozlara ek olarak takılan bu aparatlar seyir esnasında ki rüzgarı keserek rahat yolculuk yapılmasını sağlarlar. Tamperli malzemeden camlar üretilir. Profilleri paslanmaz ve suya dayanıklı çelikten üretilirler. Bunun yanında görünmeyen parçalar electro polisilajdan üretilmiştir. Bunlar yine paslanmaya karşı ve uzun ömürlü malzemelerdir. Profillerin ebatları belli ölçülerde istenilen şekilde üretilebilmektedir. Cam kalınlığı ise yine siparişe bağlıdır. Uygulanacak yüzey kalınlığı da değişim gösterir. Ek bağlantı yerleri yapılabilmektedir.
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://tr.wiktionary.org/wiki/lomboz 

30 Ocak 2014 Perşembe

Tekne Malzemeleri

Teknelerde aranan bütün genel ve özel malzemeler çok rahat temin edilebilir hale gelmiştir. Teknenin suya çıkabilmesi için gereken zorunlu ekipmanlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra özel ihtiyaç olabilecek ve bakım malzemeleri de tekneler için kullanılmaktadır. Tekne dümenleri, motorlar, navigasyon sistemleri gibi ürünler teknelerin olmazsa olmazlarıdır.
Öncelikli olarak teknedeki motor seçimleri göze çarpmaktadır. Teknenin boy, üretildiği madde, kullanılacak bölge gibi özelliklerine göre ve kişinin bütçesine göre deniz motorları seçilebilmektedir. Benzinli ve elektrikli deniz motorları bulunmaktadır. Benzinli motorlar çift zamanlı ve dört zamanlı deniz motorları olarak değişim gösterirler. Elektrikli motorlar ise yedek motor olarak ve şişme botlarda ana motor olarak kullanılabilmektedir.
Tekneyi demirlemek için kullanılan çapalar, halatlar, ırgat sistemleri bulunmaktadır. Çapalar da teknenin boyutlarına göre ve demirlenecek yere göre değişebilmektedir. Bunlara bağlanan zincirler halatlarda çapaya göre değiş kalınları ve incelikleri belirlenir. Çapalar küçük tekneler için belli bir yerde konuşlanılması açısından farklı olabilir. Örneğin paraşüt çapalar hız yavaşlatma, belli yerde seyretmeye yararlar. Çapaların görüntülerine göre farklı isimleri vardır. Bu isimler, delta, admiralti, hall ve şemsiye gibidir.

Güvenlik ekipmanlarının her teknede bulunması gerekir. Yangın söndürme tüpü, can yeleği ve simidi, şişe can kurtarma botu, ilk yardım setleri gibi malzemelerin çoğu teknelerde bulunmalıdır. Beklenmedik problemlerde, tekne güvenlik malzemelerinin bulunması hayat kurtarmaktadır.
Teknelerde gelişen teknolojiyle birlikte balık bulucular ve gps araçlarının kullanımı da artmıştır. Özellikle balıkçı teknelerinde çok faydalı olan balık bulucu cihazların fiyatları da gittikçe düşmektedir ve tedarikleri kolaylaşmaktadır. Bu cihazlar mevki, uysun yapısı ve derinlik gibi bilgileri verirken suyun altındaki oluşumları ve sürüleri gösterirler.
Teknelerde bulunması gerekli diğer elemanlar ise jeneratörlerdir. Özellikle elektrikli motor kullanan kişilerin temin etmesi gerekir. Bu tip ürünlerinde kalitesi farklılaşabilmektedir. Bunun yanında büyük teknelerde pis su atık sistemleri, sintine ekipmanları ve havalandırma sistemlerine ihtiyaçları vardır. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tekne 

29 Ocak 2014 Çarşamba

Zehirli Boya

Deniz suyunun aşındırıcı etkisini ortadan kaldırmak için kullanılan bu boyalar teknenin alt kısmana uygulanır. Su içinde kabuklu türler, yosunlar gibi su canlıları teknenin altına yapışarak üremeye başlarlar. Buda teknenin zarar görmesine sebep olurken, önemli ölçüde hız kaybına sebep olur. Tekne temiz halinde harcadığı aynı güç ile daha hızlı giderken, yosunla kabukluyla kaplı alt kısımlı teknelerde aynı güçte hız daha çok yavaşlar. Bunun sebebi sürtünme kuvvetidir. Bu tip canlılar tekneye yapıştığında tekneye uygulanan sürtünme kuvveti artar ve tekne yavaşlar. Zehirli boyalar canlı üzerinde üremeye başladıkça dökülür ve canlı çoğalmasını engellerler.
Zehirli boyalar iki tip üretilirler. Yumuşak ve sert olarak adlandırılırlar. Yumuşak zehirli boyalar genellikle çok kullanılmayan teknelerde tercih edilirler. Hız yapmayan teknelerde kullanılması daha uygundur. Hız anında daha kolay dökülürler. Bu tip boyalar çabuk eridiği için 2-3 kat uygulanması gerekir. Sert boyalar hız teknelerinde kullanılırlar. Daha geç dökülürler ve aşınmaya karşı daha dirençlidir. Fakat yinede 6 ayda bir yenilenmeleri gerekir.
Zehirli boyalar uygulanmadan önce teknenin zımparalanması gerekmektedir. Eski zehirli boyanın büyük ölçüde temizlenmesi gerekir. Bu boya temizlenmezse her kat boya eklenmesinde teknenin ağırlığı artacak ve tekne hantallaşacaktır. Bunu engellemek için iyi bir zımparanın ardından her kat sürülerek beklenmesi gerekir. Diğer kat boyayı sürmeden önce 4 saat beklenmelidir. Son olarak da en çok güneş gören bölgelere son kat geçilip suya bırakılmalıdır. En çok güneş ışığına maruz kalan bölgelerde canlılar daha çabuk ürerler. Bunu engellemek için bu bölgelere fazladan bir kat geçilmesi gerekir.

Daha önce kullanılan zehirli boya markası bilinmiyorsa boya tekneye uygulanmadan önce astar boya uygulanması gerekir. Farklı markalarda boya kullanımı son sürülen zehirli boyanın tutmamasına sebep olabilir ya da çok hızlı boyayı atabilir. Ayrıca boya rengi seçileceği zaman koyu renklerin tercih edilmesi görüntü açısından daha iyi olacaktır.
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://www.yelkenokulu.com/zehirliboyalar.html 

28 Ocak 2014 Salı

Balık Bulucu

Balık Bulucu

Balık bulucu sistemler, su altındaki dip yapısı, o andaki çevredeki sürüleri ve derinliği ölçen makinelerdir. Bu bilgiler sayesinde oltanın ve ya ağın nereye atılacağı belirlenir ve av verimi arttırılmaya çalışılır. Günümüzde fiyatlara giderek ucuzlaştığı için tercih edilme olasılığı da artmaktadır. Küçük botlara bile konulabilir ve rahatlıkla kullanılabilirler. Bu tip makineler navigasyon cihazları arasında bulunmaktadır ve GPS diye de adlandırılırlar.

Balık bulucu seçerken cihazın, alıcı hassasiyetinin, ekran çözünürlüğünün, alıcı ve vericilerin iyi olması beklenir çünkü bunlar sayesinde net bilgi etmek mümkündür. Bunun haricinde balık bulucularda  frekans doğrulunun iyi olması ve görüntü tazelemesinin olması gerekmektedir. Görüntü tazelenmesi, hareket halinde değişen su altı görümüne paralel olarak değişecektir.
Aynalar sayesinde elektrik ya da ses sinyallerinin dikey olarak su altına gönderilmesi ve sinyalin geri yansıması şeklinde gerçekleşir. Su altında balık varsa sinyal, aynaya erken yansır ve büyüklüğünü belirlerken, suyun dibine kadar inen sinyaller daha geç gelir ve dip şeklini çıkartır ortaya. Burada işe alıcı hassasiyeti girer. Bu hassasiyet ne kadar güçlü olursa küçük objelerin fark edilmesi ekrana yansıması o kadar iyi olur ve buda tür belirlemek veya sınıflandırma yapmak için fırsat sağlar.

Frekansların güçlü olması dip koşullarının daha ayrıntılı gösterilmesini sağlar fakat geniş bir alandan ziyade belli bir alana odaklanır. Düşük frekanslı cihazlarda ise geniş görüş açısı sağlanır fakat kesin bir bilgi elde edilemez. Bu sebeple daha yüksek frekanslı balık bulucuların kullanılması daha faydalıdır. Görüntü tazeleme oranı alınan sinyalin eş zamanlı olarak ekranda yansımasıdır. Bu oran ne kadar yüksek ise bulucu o kadar iyi iş görür. Fiber tekneler, şişme botlar ve büyük balıkçı teknelerinde sık gözlenen ve faydalı bir cihazdır.  

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/GPS 

27 Ocak 2014 Pazartesi

Dalış Ekipmanları

Dalış Ekipmanları

Serbest ve tüplü dalışlar için gereken bazı ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar hem su altında rahat hareket etmeyi sağlar hem de güvenlik açısından önemlidir. Paletler, dalış gözlükleri, dalış elbiseleri, regülatorler, dalış yelekleri gibi malzemeleri kapsamaktadır.
Dalış elbiseleri ıslak, yarım ıslak ve kuru olmak üzere üç çeşittir. Islak dalış elbiseleri su sporları için daha kullanışlı elbiselerdir çünkü zamanla ısıyı içeri geçirirler ve derinlere inildikçe soğukluk hissini arttırır. Kuru dalış elbiseleri su geçirmez malzemeden yapılır ve ısı kaybını aza indirir. Uzun süreli derin dalışlarda tercih edilirler. Dalış elbiselerine ek olarak yine vücudun açık kalan bölgeleri için patik eldiven ve başlıklar mevcuttur. Neopren malzemeden üretilen bu ürünler vücut ısısını korur ve üşümeyi engellerken, kesilmeleri de engeller.
Dalış paletleri kauçuk ön yapı ve neopren içyapıdan üretilir. Ön uzunluğu kişinin yüzüş kabiliyeti ile alakalıdır. Fakat profesyoneller çok uzun modellerin başlangıç için kullanışsız olduğunu belirtmektedir. Çok sert ya da çok yumuşak olması dalış için zorluklar yaratabilmektedir. Dalış esnasında kollar kullanılmadığı için tüm hareket bacaklar tarafından sağlanır. Bu sebeple palet seçiminin iyi yapılması gerekir.
Görüş açısı suyun altında daha farklıdır ve ortam normalden daha büyük gözükür. Dalış gözlükleri seçimi yapılırken geniş açısı ve koyu renk silikon modellerin tercih edilmesi görüşü kolaylaştırır ve gerçeğe yakın bir etki yaratır. Yan kayışlarının ayarlanabilir ve sağlam olması gerekir. En önemlisi ise yüze tam oturmasıdır. İçerisine su almaması gerekir.
Dalış tüpleri yüksek basınç altında sıkıştırılmış normal havayı içerir. Belli litrelerde üretilirler. Göstergesi sayesinde dalış esnasında ne kadar havanın içerisinde bulunduğunu gösterir. Alüminyum ve ya çelikten üretilebilirler. Çelik materyal daha kullanışlıdır fakat paslanma ihtimali vardır. Satın almadan önce üretim tarihinin kontrol edilmesi gerekir.
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
https://eksisozluk.com/scuba-diving--80148

25 Ocak 2014 Cumartesi

Buzluk

Buzluk

Yalıtım özelliği yüksek ve hava değişimine izin vermeyen yapılardır buzluklar. Cooler olarak da Buzluklar yolculuğa çıkılacağı zaman, pikniklerde, kamplarda, avcılıklarda ve daha pek çok etkinlikte aranan bir eşyadır. Kamplarda uzun süre gıdaların soğuk kalmasını sağlar ve bozulmasına engel olur.
adlandırılan bu soğutucu çantalar genişlik ve görünüş olarak farklı bir çok modele sahiptir.
Model seçeneği fazla olması itibariyle büyük hacimli çantalar kullanılabileceği gibi sadece içeceklerin taşınabileceği ayrı bölmeleri olan çantalarda mevcuttur. Bu çantalar taşınma esnasında da büyük kolaylık sağlarlar. Çift katlı, genişliği ve iç bölmelerinin sayısı ayarlanabilir buzluklar vardır. Bu bölmeler, içerisine koyacağınız eşyaların büyüklükleri ve türlerine göre ayarlanabilir.
Buzlukların hacimleri, buz alma kapasitesine göre değerlendirilmektedir. Buzlukların çoğu fiberglas malzemeden üretilmektedir. Bu soğukluğun daha uzun süre sabit kalması için iyi bir maddedir. İletkenliği az olacağı için iç sıcaklık değişimi çok azdır. Bunun yanı sıra bez maddelerden üretilmiş katlanabilir soğutucu çantalar da vardır. İç astar yapısı ısı iletmeyen maddeyle kaplanmaktadır. Boş ağırlığı ve yer kaplaması açısından daha portatif bir çanta seçeneğidir. Fakat kutu şeklinde fiberglas buzluklar kadar uzun süre etkili değildir.

Çocuklar için, okul beslenmelerini taşıyabilmeleri ve sağlıklı kalmaları için üretilmiş el çantası şeklinde soğutucu çantalar bulunmaktadır. Bunun haricinde yine el çantası gibi içecekler için tasarlanmış teker teker bölmelere sahip buzluklar da vardır. Her fiyat aralığında buzluklar vardır. Kalite farkına göre fiyatlar değişmektedir. Bez buzluklar genelde daha uygun fiyatlıdır. Hacmi büyük olan buzlukların fiyatları yükselmektedir. 



Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
https://eksisozluk.com/buzluk–37829 

24 Ocak 2014 Cuma

Avcı yeleği

Avcı Yelekleri Seçimi

Avlanmayı seven insanlar için pratik kullanım amaçlı üretilmiş ve rahat avcılık yapmayı sağlayan giysilere avcı yelekleri denmektedir. Avcı yeleklerinde ürün yelpazesi çok geniştir. Kamuflajlı, düz renk, ya da istenilen modelde yelek bulmak mümkündür. Seçimlerde avcıyı etkileyen seçeneklerden biri de av çeşididir. Silahlı avcılıklarda kamuflajlı, av yapılacak yerin seçimine göre ürünler seçmek mümkünken, balık avcılıklarında desenden çok işlevsellik devreye girmektedir. Özellikle sazan avcılığı gibi hassas avlarda model seçimine dikkat etmek gerekir ki av ürkmesin ve avcıyı fark etmesin.

Avcı yeleklerinin özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
  • ·         Hareketi engellemeyecek ve rahat kullanılabilen bir model olmalıdır.
  • ·         Acil ihtiyaç olabilen malzemelerin koyulabileceği, ayrı ve kullanışlı cepler bulunmalıdır.
  • ·         Mümkünse su geçirmez astarı olan ve çift taraflı kullanılabilen modeller tercih edilebilir.
  • ·    Yürüyüş esnasında, kolların çarpmasıyla az hışırtı yapan kumaşlar av başarısı için daha kullanışlıdır.
  • ·     Silahlı avcılıklarda kol bölgesinde destek olması silah asıldığında kola zarar vermez ve rahat kullanım sağlar
  • ·    Kapüşonlu avcı yelekleri yağmura karşı daha dayanıklı olacağın tercih edilmelidir, ayrıca kamuflaj kapüşonda da olacağı için daha iyi bir görünüm elde edilmesini sağlar.
  • ·     Son olarak avcılıkta ne kadar hafif ürün kullanılırsa o kadar rahat hareket sağlanır. Ağır ve hantal yelekler yorucu avcılıklarda sıkıntı yarabilir.

Bazı modellerde kamış ucu sabitlemesi için özel aparatlarda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kışlık ve yazlık olarak da mevsimsel değişebilen ürünlerdir. Kış için kalın pamuklu ürünler yaz içinse ince ve hafif ürünler tercih edilebilir. Ceplere bağlı kancalar ile desteklenen ve avcı çakılarının konabileceği özel cepler yine bir avcı yeleğinde mevcuttur.  .Her kalite ve fiyatta avcı yeleği bulmak mümkündür


Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
 Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/Yelek

23 Ocak 2014 Perşembe

Outdoor Mat

Outdoor mat


Matlar genel olarak zeminle kişi arasında ayrı bir bölüm oluşturmaktadır. Outdoor sporların vazgeçilmezleri arasındadır. Hafif olması özelliği ile her yere taşınabilmekte ve rahatça toplanıp kapanabilmektedir.
Matlarda dolgu malzemesi olarak ya direk sıkıştırılmış köpük kullanılır ya da bir kılıfa geçirilmiş köpükler kullanılmaktadır. Bu sebeple hafiftirler. Şişirilmiş ve sıkıştırılmış köpük sayesinde iki farklı bölüm ile izolasyonu sağlar ve yoğun bir malzeme olduğundan ısıyı iletmez. Özellikle uyku tulumlarının altlarına ek malzeme olarak konurlar.  Böylece rahat ve konforlu bir gece geçirilmesi sağlanır. Uyurken toplanabilen uyku tulumunun sabit kalmasına ve daha iyi koruma sağlamasına yardımcı olur.

Matlar kullanım alanlarına göre farklı kalınlarda olabilmektedir. Altlık olarak kullanılacaksa normal modeller tercih edilebilirken, kışlık kamplar için daha kalın ve kaliteli modellerin tercih edilmesi gerekebilir. Outdoor matlar çoğunlukla darbelere ve yırtılmalara dayanıklıdır. Çok zorlanmadıkları sürece deformasyona uğramazlar. Piknik gibi gezilerde de yere serilebilecek olan bu tip ürünler tek kişilik ve ya daha geniş olarak üretilebilmektedir. Hava ile şişirilebilen tipleri de vardır, fakat bu modeller daha hassastır ve zemin ile direk etkileşimde zarar görebilir. Bu modeller genellikle şişme yatak yerine tercih edilirler. Kamp çadırlarında yere ek olarak serilebilirler.


Matların farklı renk ve modellerini bulmak mümkündür. Katlanabilir özelliği ile bağlama bölümleri de bulunur ve bu bölümler matın rahatlıkla taşınması sağlanır. Matların fiyatları özelliklerine ve modellerine göre değişim göstermektedir. Şişme matların fiyatları normal daha yüksektir, fakat daha iyi bir koruma sağlarlar. Bunun yanı sıra askeri tip diye adlandırılan şişme köpüklü matların fiyatları daha uygundur. Mat fiyatları tek ya da çift kişilik olmasına göre de değişebilmektedir. Yüksek kaliteli ve her koşula uygun matların fiyatları daha yüksektir fakat bu tip matlar profesyonel amaçlı kullanımlara uygundur. Bu tip outdoor sporlara meraklı olan ve yeni başlayan kişiler için normal bir matlar yeterlidir.

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://www.trekking.hacettepe.edu.tr/malzeme/uvms.html  
 

22 Ocak 2014 Çarşamba

Kamp Çadırı

Kamp Çadırı

Kamp çadırları bir çok farlı tür ve özellikte bulunmaktadır. Genellikle mevsimsel üretilmekte ve her mevsim için farklı özelliklerle donatılırlar. Çok soğuk bölgelerde kamp düşünülmüyor ise ilkbahar ve son bahar aylarında da rahatlıkla kullanabilecek 3 mevsim çadırlardan edinmek mümkündür. Fakat bu işin profesyonel yapılması düşünülüyorsa 4 mevsim yada 5 mevsimlik çadırlar daha çok tatmin edicidir. Bunun haricinde çok daha düşük sıcaklıklar için üretilmiş ve profesyonel sporcular için çadırlar bulunmakta ve -20 derecede bile rahatlıkla kullanılabilmektedir.
cadırbalik
Genelde yürüyüş sonrası kullanılacak olan çadırlar için istenen özelliklerden biri hafifliktir. Tek veya çift kişilik kamp çadırlarında mevsimsel özelliklerine göre çadır ağırlıkları da değişmektedir. Uzun yürüyüşler için hafif ve kolay kurulabilen çadır kullanmak önemlidir. Kamp alanına gidilmeden önce çadırı denemek ve nasıl kurulacağının pratiğinin yapılması, kamp alanında hızlı kurulum sağlayacaktır.
Yaz kampları için ve ailecek gidilecek kamplar için farklı sayıda odalara sahip oldukça geniş çadırlar mevcuttur. Bu çadırlarda aranan özellikler pencere açıklığı, ek gölgelik ve sinekliklerdir. Sıcak yaz günlerinde konforlu kamp yapabilmek için havalandırmalı bir ürün tercih edilmesi gerekir.
Çadırlar polyester ve pamuklu kumaşlardan üretilebilir. Pamuklu kumaşlar ısı yalıtımı olarak kuvvetlidir fakat yağmura karşı dayanıklı olmaması sebebi ile ağırlaşır ve taşınması zorlaşır. Polyester çadırlar pamuklu kumaşlara göre çok daha etkilidir. Yağmur dayanıklılığı yüksektir. Kaliteli kamp çadırlarında ısı yalıtımı çok azdır ve daha hafiftirler. Dezavantajı güneşe maruz kalması durumunda aşınır ve yıpranırlar. Bu sebeple gölgelik yerlerin tercih edilmesi veya güneşten korunması, çadırın ömrünü uzatır.
Çadırlarda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da fermuar bölümleridir. Kaliteli olmayan çadırlarda bu fermuarlar çok kısa sürede bozulabilir. Soğuk havalarda ısı kaybına, sıcak havalarda istenmeyen misafirlere sebep olurlar. Bu sebeple alındıklarında kontrol edilmesi gerekmektedir.
Kaliteli bir çadır için fiyat aralıkları değişmekle birlikte, normalden daha yüksek fiyatlara sahiptir. Uzun yıllar kullanmak için bu fiyatın gözden çıkarılması, her sene yeni bir çadır için masraf yapmaktan daha uygundur.
Kaynakça:  http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ad%C4%B1

20 Ocak 2014 Pazartesi

Tüfek Dürbünleri

Tüfek Dürbünleri

Tüfek dürbünleri, kullanılan tüfek ve kullanılacak mesafelere göre değişiklik göstermektedir. Bazı dürbünler uzak mesafe de yüksek görüş sağlarken bazı dürbünler yakın mesafede en iyi performansı gösterir.  4 tip dürbün çeşidi vardır. Bunlar, çeyrek kapalı taktik silah dürbünleri, uzak mesafe taktik silah dürbünleri, havalı tüfek dürbünleri, kenar vuruşlu tüfek dürbünleridir.
Çeyrek kapalı dürbünler aydınlık yerlerde kullanılabilir ve düşük büyütme özelliğe sahiptir. Çabuk nişana gelebilen dürbünlerdir. Uzun mesafe taktik silah dürbünleri aydınlatmalı ve ince ayar düğmesi dışta bulunan, paralel büyütmeli dürbünlerdir. Havalı tüfek dürbünleri, hedefi tam kaplayacak biçimde görüş alanına sahiptir ve büyütme özelliği azdır. Kenar vuruşlu tüfek dürbünleri, büyütmeli, çapraz kıllı ve küçük hedefler için net görüş alanı sağlar.


Objective Lens: Görüntü merceğidir. Dürbünün en önünde bulunur ve ışığı dürbüne taşımakla görevlidir.
 Büyütme Gücü: Bir dürbünün en önemli bölümüdür. Normal görüşten kaç daha büyültüleceğini gösterir. 
Ayarlanabilir Mercek: Nişan alırken daha iyi odaklanmayı sağlar ve yakınlaştırma geçekleştirir. Küçük titremeleri en aza indirmek bu büyütme ile azaltmak mümkündür.
Dürbün Görüş Alanı: Görülen alanın geniş ya da dar gözükmesini sağlayan bölümdür. Görüntünün büyümesi ya da küçülmesi bu bölümde ayarlanır ve daraltılır.
Bunun haricinde daha pek çok özellik bulunmaktadır. Dakika açısı, rüzgar ölçer gibi ayrı bölümler de mevcuttur.  Havalı tüfek dürbünlerinin özel olarak tasarlanmasının sebebi, havalı tüfeklerdeki çift tepme gücüdür. Normal dürbün kullanılması durumunda bu tepme etkisinden dolayı tüfek dürbünü çabuk bozulabilir.

Tüfek dürbünleri pek çok marka tarafından üretilmektedir. Wolher, Square, Bushnell gibi markaların her bütçeye uygun modelleri bulunmaktadır. Ayrıca birçok özellikte dürbünü bulmak mümkündür. Mercek ayarlı, tüfeğe uygun ve kolay kullanımlı tüfek dürbünleri mevcuttur. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://www.kemalelitemiz.com/ 

18 Ocak 2014 Cumartesi

El Dürbünü


El Dürbünü
   



El dürbünleri genellikle doğa sporları yaparken ve ya gökyüzü gözlemlerinde kullanılır. Dürbün edinmeden önce bilinmesi gereken bazı noktalar vardır. İlk olarak dürbünlerin üzerinde yazan yazıların anlamlarını bilmek gerekir. Örneğin üzerinde 10×50 yazan bir dürbünün 10 kat büyütme yapabileceğini ve 50mm çaplı ön mercek bulunduğunu göstermektedir. 20-100×50 yazan bir dürbünde ise 20 ile 100 kat arasında büyütme özelliği olduğu anlatılmak istenmektedir. Bu büyütme özellikleri ve merceğin büyüklüğü, kullanılacak yerin özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Dürbünlerin ana prensibi, aynı mercek grubunun simetrik olarak kullanılarak, mercek gruplarının aynı noktaya odaklanması sağlamaktır. El dürbünleri olduğu gibi teleskoplar ve tüfek dürbünlerinde de bu sistem uygulanmaktadır.
Doğa sporlarında ya da avcılıklarda dürbündeki yakınlaştırma özellikleri ön plana çıkmaktadır. Taşınma kolaylığı için küçük mercekli el dürbünleri seçilebilir. Ayrıca suya dayanıklı ve hafif ürünler sürekli taşıma için daha kolaylık sağlayacaktır. Gökyüzü gözlemleri için ise mercek ön plandadır. Geniş perspektif ile daha rahat gözlem yapmak mümkün olur. Bu tip gözlemler için üçayak kullanılması da mümkündür ve kolaylık sağlar.
Dürbünlerde farklı iki tip prizma kullanılır. Bunlar porro prizmalı dürbünler ve çatı prizmalı dürbünlerdir. Porro prizmalar basit yapılı dürbünlerdir ve fiyat olarak daha uygundurlar. Fakat ışık kaybı yaratılar ve görüntü sapmalarında hata payları daha büyüktür. Çatı prizmalı dürbünler ışığı direk alırlar ve daha kaliteli bir görüntü yaratırlar. Bu dürbünlerin ise üretimi daha meşakkatli olduğundan daha pahalıdır.

Görüş alanlı dürbünlerin farklı bir özelliğidir. Cisimlerin büyüklüğüyle alakalı değildir. Görüşün daha geniş bir bölgede sağlanacağı anlamına gelmektedir.  Böylece aranan nesne daha kolay seçilebilir. Dar açılı dürbünler uzun mesafeli görüşler için yüksek performans sağlar. Bunun haricinde dürbünün göz uzaklığıdır. Bu uzaklık ne kadar uzarsa dürbün kullanımı o kadar kolaylaşır. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCrb%C3%BCn 

15 Ocak 2014 Çarşamba

Av Bıçakları

                                                               Av Bıçakları

İster kampçı olun, ister doğa yürüyüşü yapın veya sportif balıkçılık ile uğraşın kötü durumlarla karşılaşabilineceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Av bıçakları genellikle çok keskin değildir. Çünkü amacı bir şeyler kesmek, doğramak değildir. Açmak, kopartmak için kullanılır ve tekli bıçak halinde üretildiği gibi set halinde çakı setleri gibi de buluna bilmektedir.

Avcı bıçakları hangi av için bıçağı kullanılacağına bağlı olarak değişebilir. Örneğin kuş veya tavşan avlanacağı zaman keskin bir bıçak hayvana zarar vermemek için önem kazanır. Fakat balık avcılığında pul ayıklamak ya da kabukluları açmak için kullanılır. Burada da önem kazanan özellik hareket kabiliyeti olur.
Bir av bıçağında arana bilecek özelliklerin başında hafiflik ve dayanıklılık gelir. Doğada avcılık yaparken mümkün olduğu kadar az yük taşınması gerekir. Bu sebeple hafif bir av bıçağı seçmek kullanım ve taşıma kolaylığı sağlar. Ayrıca genellikle bıçaklar cepte taşınırlar. Çok büyük bıçaklar cebe sığmayabilir, rahat hareket etmeye engel olabilir. Diğer bir özellik ise sap boyudur. Sapın çok uzun olması kullanım sırasında rahatlıktan çok rahatsızlığa yol açar. Sap büyüdükçe kullanım kabiliyeti düşer ve rahat işlem yapılmasını engeller.
Çoğunlukla aranan bir diğer bir özellik açılıp kapanabilen bir bıçaktır. Tek elle açılabilen ve kolaylıkla kullanılabilen ürünler, taşıma ve kullanım rahatlığı sağlar. Tek bir bıçak yerine iki bıçak içerek ürünler farklı işlemler için kullanışlıdır. Kolay bilenebilen ürünler genellikle kaliteli ürünlerdir. Avcı bıçaklarının sap kısmı ele uygun olmalı ve tam oturmalıdır.

Eğer çakı tercih edecekseniz, çok fonksiyonlu rahat kullanımı olan ve hafif bir ürün tercih edilebilir. İçerisinde kanca, iki farklı bıçak, çatal, kalem gibi her an ihtiyaç duyulabilecek aparatların bulunması çakılar için gereklidir. Kaliteli ürün tercih edebilmek için fiyat aralığının biraz genişletilmesi gerekebilir. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
                 http://www.avcisayfamiz.com/forum/index.php 

14 Ocak 2014 Salı

Tabure Fiyatları

Tabure fiyatları

Tabureler model ve kalite bakımın çok çeşitli bir ürün yelpazesine sahiptir. Yapıldığı malzemeye göre tahta, plastik, metal gibi birçok tabure ve sandalye bulunur. Tabi fiyatları da malzeme yapısı, kalitesi, büyüklüğü ve markasına göre değişim gösterir.
/
 
Tabure fiyatları 10 TL’den başlayarak özelliklerine göre artar. Açılır kapanır modellerde paslanmaz çelik taburelerin fiyatları yüksekken, plastik profil ve bez geçirmeli taburelerin fiyatları çok düşüktür. Yine sırtlıkları olan tabureler 15 TL’den başlamaktadır. Taburenin yüksekliği ve konforu arttıkça fiyatı da artar. Barracuda arkalıklı tabure fiyatları 25 TL’den başlarken CAPTAİN tabureler 12 TL’den başlar. Kendinden çantalı modeller 30 TL’den başlar. Bu hem kullanışı kolay hem de çok yönlü bir tabure modelidir.

Taburelerin genellikle rahatsız olduğu gibi bir düşünce vardır. Bu ucuz modeller için geçerli olabilir. Fakat geniş oturma yeri ve sırtlığı olan tabureler çok konforlu olabilmektedir. Diğer modellere göre daha pahalıdır, fakat uzun ömürlü ve rahattırlar. Fiyatları 25 TL’den başlar. 100 TL’lik modeller de mevcuttur. Bunlar çantalı, kamuflajlı ve rahattır. Verilen paranın hakkını verirler. RON THOMPSON markasının çantalı tabure modeli 60 TL’dir. REMİXON markasına ait kamış çantalı tabure fiyatı ise 47 TL’dir. Balık avcılılarında uzun süreli bekleyişler yaşanacağı için bu tip tabure ve sandalyelerin kullanımı daha rahattır. Ayrıca tabure altında kamış koyma yeri bulunan tabureler mevcuttur. Bu tabureler balıkçılara özel olarak üretilmektedir.
 
Küçük, orta ve büyük boyları olan standart taburelerin fiyatları değişmektedir. 15-18 TL arasında küçük boy tabureler, 20-22 TL arasında orta boy ve 25-28 TL arasında büyük boy taburelerin fiyatları değişmektedir.


Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/Tabure 

13 Ocak 2014 Pazartesi

Deniz ayakkabısı

Deniz ayakkabısı

Sahilde yürürken veya denize girerken ayakların yaralanmaması için üretilen deniz ayakkabıları vardır. Bu ayakkabılar genelde kauçuk tabanlı, sudan etkilenmeyen neopren malzemeden üretilirler. Deniz suyundan ve tuzdan etkilenmez ve uzun süreler güvenli kullanım kolaylığı sağlarlar.
          

Son yıllarda iyice yaygınlaşan deniz ayakkabıları, taban rahatlığı sayesinde günlük hayatta da sıklıkla kullanılmaktadır. Fiyatları çok uygun olan modeller bulunduğu gibi profesyonel olarak kullanılan ve zıpkıncılık gibi sporlarda tercih edilen modellerde fiyatlar yükselmektedir. Bazı modelle spor ayakkabısı görünümde iken bazı modeller terlik şeklinde üstü açık olabilmektedir. Hava alma olanağı sağlayan delikleri ayakta mantar oluşumunu engelleyerek rahat kullanım sağlar. Birçok farklı çeşit ve renkte deniz ayakkabısı modeli vardır.
Dalış patiklerinin üstüne giyilebilir ve daha iyi koruma ve sıcaklık sağlarlar. Ayrıca patiklerin tabanlarının aşınmasını önlerler. İnce yapıda olanları dalış paletlerinin içe de giyilebilmektedir. Sert tabanı sayesinde zemindeki girinti ve çıkıntıları hissetmeden ya da ayağınıza yosun değmesi derdi olmadan suya girebileceksiniz. Şık görünümleri sayesinde günlük hayatınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/

11 Ocak 2014 Cumartesi

Tatlı Su Levreği Avcılığı

 Tatlı su levrekleri nehir ağızlarında göllerde ve nehirlerin denize bol döküldüğü yerlerde sürüler halinde yaşarlar. Boyları 30cm ile 1 metre arasında değişmektedir. Vücutlarında 5-6 adet soluk koy renkli şerit bulunmaktadır. Kafaları bedenlerine büyük yapılıdır ve dişleri keskindir.  Vücudunda küçük kılçıklar bulunsa da çok lezzetli bir balıktır.
            Fanyalı ağlarla serpme şeklinde avcılığı yapılsa da yırtıcı bir balık olduğu olta kamışları ile de sıklıkla tutulmaktadır. Küçük boyları için sarkıtma oltalar kullanılır. 0,20 misina bir kulaçlık bir beden üzerine, 5cm boyunda kısa kösteklerden ve 20-30gr kurşun ile donatılır. 8/0 iğneyi renkli yünlü ile kösteklere bağlanır. Aşağı yukarı çekme hareketi ile iğnenin sinek gibi görünmesi sağlanarak balığı cezp eder.
            Diğer bir yöntem ise sallama oltadır. Bu oltalara canlı yem açarak avcılık yapılır. Özellikle hava soğukken çok iyi avcılık yapılabilir. 0.20 misina ile köstek hazırlanıp 10 numara basit bir olta iğnesi takılır. 10gr ağırlığındaki iskandil iğnenin üstüne geçirilir. Kamışın mümkün olduğu kadar uzun olması gerekmektedir. Takılan iskandil fazladan parlatılmış olursa çok daha verimli bir av olur. Nikelajlı ve cıva parlatılmış iskandiller kullanılır. Yem olarak ise tek parça halinde küçük bir balık takılabilir. Balık anüsten kuyruğa doğru takıla bileceği gibi kafadan karına doğru da geçirilebilir. Yem takıldıktan sonra dip bulunur. Sonra olta sarılır ve yemin yüzmesi sağlanır. Ağır hareketler ile yem gezdirilir. Otluk yerlerde iskandilin parlaklığı ile bu oltalar kusursuz işlev görürler.

             Levrek için geliştirilmiş bazı olta kamışı tipleri vardır. Spin olta kamışları olan bu modellerde Lineaeffe olta kamışları çok sık tercih edilir. Ron Thompson  olta kamışları da çok iyi performans ve hassasiyettedir. Ayrıca suni yemlerde bulunmaktadır. Genelde fosforlu renkler tercih edilir. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia:  http://tr.wikipedia.org/wiki/Tatl%C4%B1su_levre%C4%9Fi

10 Ocak 2014 Cuma

Mercury Motorlar

MERCURY 25 HP 4 ZAMANLI KISA MANUEL  ELEKTRIKLI YAKIT ENJEKSİYONLU DENİZ MOTORUMercury Motorları 


                                            
Mercury şirketi, isanların deniz üzerinde neden mutlu olduğunu anlayıp buna katkı sağlamak için motorlarını sürekli geliştirmeyi hedeflemektedir. Mercury şirketi eğlence amaçlı, ticari amaçlı ve devlet adına, motor üreterek, bunların yedek parçalarını ile hizmete sunmaktadır.  En ünlü ürünleri dıştan takılma motorladır. Bunların yanında pervaneler, şişime botlar, kuyruklar, elektronik aksam parçaları ve bakım yağları da üretmektedir. Amerikan markası olan Mercury, balık avcılığına çıkan kişilere ve ya gezmek için su üstünde tatil yapanlara kusursuz hizmet sunmayı hedeflemektedir.

Kendilerini geliştirmek için kullanıcılarından tavsiye isteyerek, onların deneyimlerinden faydalanmaktadır. Teknolojilerini geliştirmek için bu tavsiyelerden yola çıkarak çalışmalar yapmaktadırlar. 2009’dan beri belli dönemlerde toplantılar ve buluşmalar düzenleyerek müşterileri ile birlikte aktif olarak ilgilenmektedirler.
Mercury şirketi için önemli olan değerler, müşteri memnuniyetinin en üst düzeyde olması, teknolojik gelişmelerin sürekli takibi, kalite ve maliyet iyileştirmeleri yoluyla, ürün hattını ve küresel ürün geliştirilmesini sağlamak, tüm bileşenler için onur ve güven ile hareket etmek, çalışan motivasyonu en üst düzeyde sağlanması ve çevreyi korumak için doğal kaynakların korunmasına destek olmaktır.
Birçok farklı modeli olan Mercury motorların, her modelinde farklı beygir gücü kabiliyetli motorlar bulunmaktadır.  Pro Fourstroke, Verado SixCylinder, Verado Forurstroke, OptiMax Pro XS gibi modelleri kuvvetli motorlar olup yüksek beygir güçlerine sahiptir. OptiMax 3.0L, OptiMax1.5L, 150 FourStroke, FourStroke 40-60 gibi modeller daha düşük beygir gücüne sahip modelleridir.  Tekne özelliklerine göre en uygun seçimi önererek maksimum parfomans sağlanmasına yardımcı olurlar. 2 zamanlı ve 4 zamanlı benzinli motorlarda lider konumdadırlar. Dünyadaki en geniş 4 zamanlı motor yelpazesine sahip markadır.

Diğer markalardan en önemli farklı düşük beygir güçlü motorlarda da en yüksek performansı sağlamasıdır. Genelde yüksek beygir gücüne sahip motorların çok kaliteli sürüş sağladığı düşünülürken Mercury bu olguyu tamamen yıkmaktadır.  Bunun haricinde yetkili servis haricinde açılan motorların garanti belgesi imzalanmamaktadır. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/

9 Ocak 2014 Perşembe

Kamp Hayatı

      
Lüks yaşamayı sevmeyenlerin vazgeçilmelerinden biridir kampta tatil yapmak. Doğayla iç içe sakin ve huzurlu tatiller için vazgeçilmezdir. Mevsim gözetmeksizin kamplar, deniz kenarındaki bir kamp alanında ya da dağın derinliklerinde yapılabilir. Yeter ki bir çadırınız ve ihtiyaçlarınız yanınızda olsun.




                Kamp yapmaya giderken yanınızda bulundurmanız gereken birkaç eşya olmalıdır. Öncelikle iyi bir kamp çadırı edinmeniz gerekir. Hangi mevsim kamp yapmaya gideceğinize göre çadırın özellikleri de değişmektedir. Yazın gidecekseniz çok ağır 5 mevsimlik çadırlara ihtiyacınız olmayacaktır. Fakat kamp yapmaya her an müsaitseniz ve nerede yapacağınız belli değilse 5 mevsimlik çadırlardan edinmeniz gerekebilir. Ayrıca çadırlar kişi sayısına göre değişir. Tek kişilik geniş, çift kişilik dar ya da 4 kişilik, iki odalı çadırlar bulmanız mümkündür. Genel olarak tavsiye edilen, gidilecek kamp alanındaki iklim koşulları ve doğal şartlara göre çadır seçmenizdir.
                Çadırların haricinde yanınızda uyku tulumu olması önemlidir. Doğal hayat evinizdeki gibi değildir. Ani sıcaklık kayıpları sizi beklenmedik bir zamanda yakalaya bilir. Bu yüzden her ihtimale karşı gidilecek yerin daha alt sıcaklıklarında sizi sıcak tutacak uyku tulumlarınız bulunması gerekir. Yine tek ya da çift kişilik uyku tulumları mevcuttur. Ama özellikle uyku tulumu seçerken boyunuza uygun olup olmadığını, içinde rahat edip edemeyeceğinizi kontrol etmeniz gerekir. İki tip uyku tulumu vardır. Biri kare tip denilen ve genel olarak daha sıcak bölgelerde kullana bileceğiniz uyku tulumlarıdır. Diğeri ise mumya tipi uyku tulumudur. Kafa bölgesi dâhil her yeri kapanabilir olan bu tulum çeşidi düşük ısılarda da çok ulanışlıdır.
                Diğer malzemeler olarak yanınızda bulundurabileceğiniz matlar vardır. Bunlar yer ile sizin aranızda bir tabaka oluşturarak ısı kaybını önlemeye yönelik malzemelerdir. Kamp sandalyeleri, ocaklar, portatif masalar hatta küçük jeneratörler yanınızda bulundurabileceğiniz kamp malzemeleridir. Birçok yardımcı araç kamp için arttırılabilir. Uzun süren kamp hayatı için gerekli olabilecek malzemeler sizin konforunuza bağlıdır.

                Keyifli vakit geçirmek için kamp hayatını tercih etmek ve doğayla iç içe olmak kusursuz bir deneyimdir. İyi günler.

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kamp 

8 Ocak 2014 Çarşamba

Seyahat Çantaları

                                                        
Seyahat çantaları farklı boylar ve farklı renk ve desenlerde üretilmektedir. Tamamen zevke uygun modeller seçmek mümkündür. Elde taşınabilen veya tekerlekli valizler modelleri vardır. Büyüklük ve genişlik bakımından hacim ile ölçülen seyahat çantaları kullanım şekline göre farklılıklar gösterebilir. El çantaları veya sırt çantaları da seyahat çantaları içine girerler.
Polyester gibi kumaşlardan yapılan dış kısımlar kutu şeklindeki modellerde mikrofiber ve polikarbon malzeme kullanılmaktadır. Bunlar su geçişini neredeyse sıfıra indirerek kullanış kolaylığı sağlarlar. Kullanılan malzemeye göre fiyat aralıkları değişmektedir.  Sırt çantaları polyester malzemeden yapılır. Bu ürünlerde genelde su geçirmez özellik gösterirler.

Seyahat çantaları seçilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:
  • ·         Çekilerek kullanılan modellerde tekerleklerin büyüklüğü ve kalitesi çok önemlidir. Özellikle büyük hacimli valizlerde tekerleklerin kırılması çok zor durumlar yaratabilmektedir.
  • ·         Elle taşınan valizlerde tutma yerlerinin sağlamlığı ve kullanışlılığı önemlidir. Kopmaya ve ağır yüke dayanabilecek şekilde yapılmış olması gerekir. Uzun süreler elde taşınacağı göz önünde bulundurulursa tutma yerlerinin elleri kesmemesi gerekir. Mümkünse ek korumalı tutacak yerleri taşımada kolaylık sağlar.
  • ·         Fermuarların sağlam olması ve dikiş kısımlarının kaliteli olması gerekir. Yağmur sularından etkilenmemesi için iyi fermuarlar kullanılmalıdır. Açılıp kapatırken takılma yapması her an bozulabileceğini gösterir.
  • ·         Güvenlik amaçlı kilit bulunması hırsızlık olayları için önemlidir. Genelde üç haneli kilitler seyahat çantalarında kullanılır. Bunun haricinde su geçirmez kılıflı isimlik bulunması yine güvenliği arttır. Herhangi bir kaybolma olasılığında valiz sahibinin bulunmasını sağlar.


Bu özelliklerin hepsine sahip ürünlerin uygun fiyatlı olanları da vardır. Markaya göre fiyatta artıp azalmaktadır. 30cm uzunluğa sahip çantalardan 75cm uzunluklu çantalara kadar pek çok boy ürünler vardır. Sırt çantaları da litre bazında hesaplanır. Uzun seyahatler için 70litre ve üzeri çantalar kullanılabilr.  

7 Ocak 2014 Salı

Uyku Tulumları


Uyku tulumları kamp yapmayı seven kişilerin vazgeçilmezleridir. Kamp çadırlarından sonra gelen en önemli donamlar uyku tulumlarıdır. Günümüzde birçok model ve özelikte uyku tulumu üretilmektedir. Outdoor giyim üzerine üretim yapan firmaların hemen hepsi uyku tulumu da üretmektedir.
Uyku tulumları kullanılacak sıcaklara göre değişiklik göstermektedir. Farklı sıcaklıklar için farklı uyku tulumu üretimi yapılmakta olup bu sıcaklıklar; Yaz mevsimi için ( 10˚C), ilkbahar sonu – sonbahar başlangıcı (0˚C), ilkbahar – yaz – sonbahar (-5˚C), ilkbahar – Yaz – sonbahar – Kış (-15˚C), Expedition (özel amaçlı) (-15˚C ve altı) gibidir. Kampa gidilecek yere ve hava koşullarına göre bu uyku tulumu özelliklerinden birinin seçilmesi gerekir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, kamp yapılacak yerin maksimum düşük sıcaklığı göz önünde bulundurulmalıdır. Özel amaçlı kullanılan uyku tulumları ise yüksek rakımlı yerlerde yapılacak kamplar için kullanılır.
Uyku tulumları sıcaklık parametresinin yanı sıra şekil olarak da farklı üretimlere sahiptir. Kare ve mumya tipi üretilen bu ürünler farklı kullanım koşullarına göre temin edilir. Kare tip uyku tulumları daha çok sıcaklıkların normal olduğu koşullarda kullanılır. Baş bölgesi kapatılamadığından düşük sıcaklıklarda zorluk çıkartabilir. Mumya tip uyku tulumları ise tamamen kapanabilmektedir. İsmi de bu yüzden mumya tiptir. Hava almaya müsait yapıda olup sıcaklık değişimi çok düşüktür. Özel amaçlı
kullanımlar için bu tip ürünler kullanılır. İçerisinde kaz tüyü veya sentetik kumaş kullanılır. Kaz tüyü kullanılan uyku tulumlarının ısıtma kapasitesi çok yüksektir fakat çadır içinde oluşan nemi içinde tuttuğu için kuruması zaman alır ve sürekli kullanımlarda zorluk çıkartır. Sentetik kumaşların su tutma özelliği çok düşüktür. Bu sebeple ıslansalar bile çok hızlı kururlar. Ağırlık olarak sentetik uyku tulumları kaz tüyü tulumlara göre daha ağırdır.
Uyku tulumlarının bayanlar için ve erkeler için özel üretimleri mevcuttur. Bayanlar için genelde basen bölgeleri daha geniş olurken, erkekler için olan üretimlerde omuz bölgesi daha geniştir. Ayrıca çocuklar için olan üretimlerde vardır.
Satın alınmadan önce boy ölçüsüne göre içinde rahat edilebilecek tulumların seçilmesi önemlidir. Ayrıca uyku tulumunun kamp çadırlarına da uyuyor olması gerekir. Her marka ve kalite için farklı fiyat aralıklarında tulumlar mevcuttur.



Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia:  http://en.wikipedia.org/wiki/Sleeping_bag

6 Ocak 2014 Pazartesi

Alabalık Avcılığı

                                               
Ülkemizde tatlı su balıklarından en değerli olanı alabalıktır. Olta kamışları ile avcılığında hafif ve hassas olan 4 metre civarında kamışlar verimi arttırmaktadır. İğneler çok keskin uçlu 5 numara civarında olmalıdır. Ayrıca misina kalınlığı 0.15-0.25mm arasında değişir. İğneden uzak belli aralıklarla kurşunlar dizilir. Canlı yem olarak toprak solucanı veya çamurlu zeminde bulunan kurtçuklar kullanılabilir.
Alabalık avcılığında genelde kaşıklar ve yapay su sinekleri kullanılır. Kısa boylu, akasya yaprağı biçimindeki kaşıklara üçlü iğne takılmasıyla verimli bir alabalık avcılığı gerçekleştirilebilir. Bu kaşıkların parlaklığını sirkeli suyla silerek giderebilirsiniz. Misinayı su üzerinde tutarak ve suya değdirmeden gezdirmeniz kaşığınıza kaçan bir balık izlenimi verecek ve avınızı kendisine çekecektir. Bunun yerine alabalıklar için geliştirilmiş kurt şeklinde ki yemleri de kullanmanız mümkündür. Olta kamışları 2.5metre iken bu takımları kullanmak av verimini arttıracaktır.
Su sinekleri ise larva halinde iken suyun altında taşların arasına gizlenmiş durumdadır ve larvadan çıktıktan sonra su yüzeyine çıkarak su üstünde yürümeye çalışırlar. Bu harekette alabalıkları cezp eder. Alabalıklar için geliştirilmiş farklı renklerde ve ebatlarda yapay su sineği ürünleri vardır.

Alabalık avcılığında dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Öncelikle ince misina kullanılması gerekir. Ayrıca yemi suya sessizce atmak ve görüntüyü su üzerine düşürmemek gerekir. Mümkün olduğunca sessiz olmak ve her noktayı taramak gerekir. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/Alabal%C4%B1k 

4 Ocak 2014 Cumartesi

Kamp malzemesi


Kamp yaparken ihtiyacınız olacak birçok şey bulunmaktadır. Bunlarından başlıca olanlar kamp çadırları,  kamp sandalyeleri, matlar, uyku tulumları, kamp mutfak malzemeleri, el fenerleri ve uygun giysilerdir.
Bunlardan en önemlisi kamp çadırlarıdır. Gidilecek yere ve mevsime göre seçilmesi gereken çadırlar mevsimlerine göre farklı özelliklerde üretilmektedir. 2 mevsim, 3 mevsim, 4 mevsim ve 5 mevsim olarak üretilen çadırlardan 5 mevsim özellikteki çadırlar çok ağır hava şartlarına uyum gösteren çadırlardır. Kişi sayısına göre çadır ebatları değişmektedir. Havalandırmalı olması önemlidir.
Diğer en önemli malzeme ise uyku tulumudur. Isı iletkenliği sıfıra yakın uyku tulumları mevcuttur. Bunlar fonksiyon olarak iç ve dış havayı birbirinden ayırmakta ve size sıcak bir geçirtecektir. Uyku tulumlarının da çift kişilik ve ya tek kişilik olanları mevcuttur. Hatta bayanlara ve erkeklere ayrı üretim yapan firmalar bulunmaktadır. Gidilecek kamp alanının hava koşullarına göre -15 dereceye kadar sıcak tutabilen uyku tulumları vardır. Uyku tulumunuzu seçerken, gidilecek yerin hava sıcaklığının biraz daha altında uyku tulumu seçilmesi, beklenmedik sürprizlerden sizi koruyacaktır.

Matlar genelde yerin ısısı ve pürüzlerini sizden korumak için geliştirilmiştir. Yer ile aranızda ayrı bir tabaka kurarak etkilenmeden rahat bir gece geçirmenizi sağlar. Matların materyali genelde hep aynı üründen yapılır. Fakat kalınlık ve boylarına göre fiyatları da değişim göstermektedir.
Kamplarınızı daha keyifli hale getirmek için kamp sandalyeleri ve hamaklar vazgeçilmezdir. Set halinde satılan kamp sandalyeleri veya ağaca bağlayacağınız bir hamak bütün yorgunluğunuzu alacaktır.  Acil durumlar için el feneri ve çakı gibi malzemelerin yanınızda bulunması gerekir. Doğada başınıza ne geleceğini kimse bilemez. Her durumda tedarikli olmakta fayda vardır.
İhtiyacınız olan tüm kamp malzemelerini balikmarketim.com’dan tedarik edebilirsiniz. Ürünlerinizi kapınızdan teslim edelim.
 Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kamp 

3 Ocak 2014 Cuma

Kamp Sandalyeleri

Kamp sandalyeleri genellikle çok tercih edilen kamp eşyaları arasındadır. Portatif ve katlanabilir özelliklerinden dolayı taşınması ve yer değiştirilmesi oldukça kolaydır. Her çeşit ve kalitede kamp sandalyesi ve taburesi bulmak mümkündür.
Genelde konforlu yapılara sahip kamp sandalyelerinin cepli olanları da mevcuttur. Ön tarafında ayaklarınızı uzatmanız için hazırlanmış destek bölmesi ve yastık eklentili kamp sandalyeleri mevcutken fiyatları da kalite konforuna bağlı olarak değişmektedir.
Farklı renk, desen ve modellerde olan kamp sandalyeleri, genelde aynı boylardadır. Tek kişilik üretilirler. Balıkçılık için geliştirilmiş kamuflajlı sandalyeleri sitemizden temin etmeniz mümkündür.  Özellikle sazan gibi akıllı balıkların olta avcılığında gizlenme amaçlı bu tip ürünlerin kullanması görünmemeniz için önemlidir. Bunun yanı sıra yanlarında büyük cepleri olan modellerde yine balıkçılık veya diğer avcılıklar için kullanışlı modellerdir.
Set halinde satılan ürünler, masa ve sandalyeleri ile beraber temin edilmektedir. Genelde 4’lü sandalye ve bir masa şeklinde satılmaktadır. Tekli sandalyelere göre daha ağır olan bu tip ürünler az yer kapladıkları için uzun süresi çadır kamplarında sıklıkla tercih edilmektedir. Yıpranmış olan sandalye döşemeleri için sadece kılıf halinde satılan ürünlerde mevcuttur.

Tabureler sandalyelerden daha uygun fiyatlıdır. Fakat konfor bakımından kamp sandalyeleri daha kullanışlıdır. Tabureler çok küçük ve portatif olarak üretilmektedir.
Outdoor malzemeler satan hemen hemen her yerde bulabilecek olan kamp sandalye ve tabureleri çok uygun fiyatlarla balikmarketim.com’dan temin etmeniz mümkündür. Birçok farklı firma ve fiyat aralıklarında kamp sandalye ve tabureleri sizlerle buluşuyor.

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/Sandalye