31 Ocak 2014 Cuma

Lomboz Çeşitleri

Gemilerin iç kısımlarını aydınlatmak için yapılan açılabilir ya da sabit kapaklı camlara lumboz adı verilir.  Lomboz, cam kenarını dolduran içeriye doğru açılan pirinçten yapılmış cam kapakları içeriden açmaya yarayan kör kapakların tümünü ifade eder.
Lombozlar 4 çeşit üretilebilmektedirİlki açılır lombozlardır. Bunlar tamamen açılabilir ve su geçirmez pencereler şeklindedir. Herhangi bir ek kapak bulunmaz ve direk açılırlar.
Kör kapaklı açılır lombozlarda çift kapak bulunur. Biri açılmaz ve kapalı olarak dururken diğeri açılabilir kapaktır. Bu kapaklardan açılır olanlar filmli camlar olabilirler. Kör olan kapaklar ise şeffaf olarak üretilir ve seyrin izlenmesi sağlanır.
Sabit lombozlarda tek bir cam bulunur. Bu camlar filmli olabileceği gibi şeffaf da olabilmektedir. Açılamazlar sadece görüntü olarak vardırlar.   
Kör kapaklı sabit lombozlar açılamazlar. Çift cam ya da tek camdan hazırlanmış olabilirler.

Rüzgar panelleri lombozlarda üretilmektedir. Boyları çok büyük olmamakla birlikte birçok farklı çapta lomboz tipi vardır. Ayrıca oval, kare, dikdörtgen, yuvarlak, elips gibi şekillerde üretilebilirler. Rüzgar panelleri açılır lombozlara ek olarak takılan bu aparatlar seyir esnasında ki rüzgarı keserek rahat yolculuk yapılmasını sağlarlar. Tamperli malzemeden camlar üretilir. Profilleri paslanmaz ve suya dayanıklı çelikten üretilirler. Bunun yanında görünmeyen parçalar electro polisilajdan üretilmiştir. Bunlar yine paslanmaya karşı ve uzun ömürlü malzemelerdir. Profillerin ebatları belli ölçülerde istenilen şekilde üretilebilmektedir. Cam kalınlığı ise yine siparişe bağlıdır. Uygulanacak yüzey kalınlığı da değişim gösterir. Ek bağlantı yerleri yapılabilmektedir.
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://tr.wiktionary.org/wiki/lomboz 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder