30 Ocak 2014 Perşembe

Tekne Malzemeleri

Teknelerde aranan bütün genel ve özel malzemeler çok rahat temin edilebilir hale gelmiştir. Teknenin suya çıkabilmesi için gereken zorunlu ekipmanlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra özel ihtiyaç olabilecek ve bakım malzemeleri de tekneler için kullanılmaktadır. Tekne dümenleri, motorlar, navigasyon sistemleri gibi ürünler teknelerin olmazsa olmazlarıdır.
Öncelikli olarak teknedeki motor seçimleri göze çarpmaktadır. Teknenin boy, üretildiği madde, kullanılacak bölge gibi özelliklerine göre ve kişinin bütçesine göre deniz motorları seçilebilmektedir. Benzinli ve elektrikli deniz motorları bulunmaktadır. Benzinli motorlar çift zamanlı ve dört zamanlı deniz motorları olarak değişim gösterirler. Elektrikli motorlar ise yedek motor olarak ve şişme botlarda ana motor olarak kullanılabilmektedir.
Tekneyi demirlemek için kullanılan çapalar, halatlar, ırgat sistemleri bulunmaktadır. Çapalar da teknenin boyutlarına göre ve demirlenecek yere göre değişebilmektedir. Bunlara bağlanan zincirler halatlarda çapaya göre değiş kalınları ve incelikleri belirlenir. Çapalar küçük tekneler için belli bir yerde konuşlanılması açısından farklı olabilir. Örneğin paraşüt çapalar hız yavaşlatma, belli yerde seyretmeye yararlar. Çapaların görüntülerine göre farklı isimleri vardır. Bu isimler, delta, admiralti, hall ve şemsiye gibidir.

Güvenlik ekipmanlarının her teknede bulunması gerekir. Yangın söndürme tüpü, can yeleği ve simidi, şişe can kurtarma botu, ilk yardım setleri gibi malzemelerin çoğu teknelerde bulunmalıdır. Beklenmedik problemlerde, tekne güvenlik malzemelerinin bulunması hayat kurtarmaktadır.
Teknelerde gelişen teknolojiyle birlikte balık bulucular ve gps araçlarının kullanımı da artmıştır. Özellikle balıkçı teknelerinde çok faydalı olan balık bulucu cihazların fiyatları da gittikçe düşmektedir ve tedarikleri kolaylaşmaktadır. Bu cihazlar mevki, uysun yapısı ve derinlik gibi bilgileri verirken suyun altındaki oluşumları ve sürüleri gösterirler.
Teknelerde bulunması gerekli diğer elemanlar ise jeneratörlerdir. Özellikle elektrikli motor kullanan kişilerin temin etmesi gerekir. Bu tip ürünlerinde kalitesi farklılaşabilmektedir. Bunun yanında büyük teknelerde pis su atık sistemleri, sintine ekipmanları ve havalandırma sistemlerine ihtiyaçları vardır. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tekne 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder