31 Ocak 2014 Cuma

Yelken Malzemeleri WEB


Yelkencilik keyifli su sporları arasındandır. Bir çok ekipmandan oluşurlar ve yeni başlayanlar için çok karmaşık işlemleri vardır. Rüzgarın yönüne göre makaralarla yelkene yön vermek bir hayli zor ve eğlenceli bir iştir.
Yelken için gerekli olan dümen, yelkenlinin halatları, makara sistemleri, halat tutmak ve can yanmaması için eldivenler, bağlantı ve montaj elemanları, suya indirme aparatları gibi donamlar vardır. Bunun yanı sıra yelkenlinin içinden suyu atmak için çamçak adı verilen kova benzeri malzemeler vardır.
Yelkenli teknelerde seyir öncesi kontrol edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar teknenin kendisi, tekne yelkenleri, iskotalar, mandarlar, koltuk halatları, güvenlik halatları, makaralar, kilitler, koçboynuzları, demirler, zincirler ve halatlardır. Bunun yanı sıra yakıt ve enerji kontrolü, iletişim ve navigasyon aletlerinin kontrolü ve ilk yardım malzemelerinin kontrolü yapılması gerekir. Her deniz aracında olduğu gibi ilk yardım malzemeleri teknede bulunması gereken zorunlu malzemelerdir.
Teknenin sabitlenmesi için çapalar gerekmektedir. Bu çapaların modelleri farklı olmakla birlikte yelkenlinin boy ve ağırlığına göre de değişebilir. Navigasyon cihazlarının tam bulunması kötü koşullara hazırlık için önemlidir. Konum ve mevki belirlemek için kullanılırlar. Bağlanma halatları da yine demirleme esnasında kopmaması için kaliteli ve kullanışlı olmalıdır.
Yelkencilik esnasında gerekli malzemelerde vardır. Rahat hareket edilebilecek giysiler (şort, pantolon), rüzgarlık ve ya yağmurluk, birden çok şapka ve gözlükler gereklidir. denizdeyken güneşin nasıl etki ettiği rüzgardan anlaşılmaz fakat güneş çarpmalarına sıklıkla mazuz kalınır. Dikkat edilmesi gereken bir konudur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder