28 Ocak 2014 Salı

Balık Bulucu

Balık Bulucu

Balık bulucu sistemler, su altındaki dip yapısı, o andaki çevredeki sürüleri ve derinliği ölçen makinelerdir. Bu bilgiler sayesinde oltanın ve ya ağın nereye atılacağı belirlenir ve av verimi arttırılmaya çalışılır. Günümüzde fiyatlara giderek ucuzlaştığı için tercih edilme olasılığı da artmaktadır. Küçük botlara bile konulabilir ve rahatlıkla kullanılabilirler. Bu tip makineler navigasyon cihazları arasında bulunmaktadır ve GPS diye de adlandırılırlar.

Balık bulucu seçerken cihazın, alıcı hassasiyetinin, ekran çözünürlüğünün, alıcı ve vericilerin iyi olması beklenir çünkü bunlar sayesinde net bilgi etmek mümkündür. Bunun haricinde balık bulucularda  frekans doğrulunun iyi olması ve görüntü tazelemesinin olması gerekmektedir. Görüntü tazelenmesi, hareket halinde değişen su altı görümüne paralel olarak değişecektir.
Aynalar sayesinde elektrik ya da ses sinyallerinin dikey olarak su altına gönderilmesi ve sinyalin geri yansıması şeklinde gerçekleşir. Su altında balık varsa sinyal, aynaya erken yansır ve büyüklüğünü belirlerken, suyun dibine kadar inen sinyaller daha geç gelir ve dip şeklini çıkartır ortaya. Burada işe alıcı hassasiyeti girer. Bu hassasiyet ne kadar güçlü olursa küçük objelerin fark edilmesi ekrana yansıması o kadar iyi olur ve buda tür belirlemek veya sınıflandırma yapmak için fırsat sağlar.

Frekansların güçlü olması dip koşullarının daha ayrıntılı gösterilmesini sağlar fakat geniş bir alandan ziyade belli bir alana odaklanır. Düşük frekanslı cihazlarda ise geniş görüş açısı sağlanır fakat kesin bir bilgi elde edilemez. Bu sebeple daha yüksek frekanslı balık bulucuların kullanılması daha faydalıdır. Görüntü tazeleme oranı alınan sinyalin eş zamanlı olarak ekranda yansımasıdır. Bu oran ne kadar yüksek ise bulucu o kadar iyi iş görür. Fiber tekneler, şişme botlar ve büyük balıkçı teknelerinde sık gözlenen ve faydalı bir cihazdır.  

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/GPS 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder