11 Ocak 2014 Cumartesi

Tatlı Su Levreği Avcılığı

 Tatlı su levrekleri nehir ağızlarında göllerde ve nehirlerin denize bol döküldüğü yerlerde sürüler halinde yaşarlar. Boyları 30cm ile 1 metre arasında değişmektedir. Vücutlarında 5-6 adet soluk koy renkli şerit bulunmaktadır. Kafaları bedenlerine büyük yapılıdır ve dişleri keskindir.  Vücudunda küçük kılçıklar bulunsa da çok lezzetli bir balıktır.
            Fanyalı ağlarla serpme şeklinde avcılığı yapılsa da yırtıcı bir balık olduğu olta kamışları ile de sıklıkla tutulmaktadır. Küçük boyları için sarkıtma oltalar kullanılır. 0,20 misina bir kulaçlık bir beden üzerine, 5cm boyunda kısa kösteklerden ve 20-30gr kurşun ile donatılır. 8/0 iğneyi renkli yünlü ile kösteklere bağlanır. Aşağı yukarı çekme hareketi ile iğnenin sinek gibi görünmesi sağlanarak balığı cezp eder.
            Diğer bir yöntem ise sallama oltadır. Bu oltalara canlı yem açarak avcılık yapılır. Özellikle hava soğukken çok iyi avcılık yapılabilir. 0.20 misina ile köstek hazırlanıp 10 numara basit bir olta iğnesi takılır. 10gr ağırlığındaki iskandil iğnenin üstüne geçirilir. Kamışın mümkün olduğu kadar uzun olması gerekmektedir. Takılan iskandil fazladan parlatılmış olursa çok daha verimli bir av olur. Nikelajlı ve cıva parlatılmış iskandiller kullanılır. Yem olarak ise tek parça halinde küçük bir balık takılabilir. Balık anüsten kuyruğa doğru takıla bileceği gibi kafadan karına doğru da geçirilebilir. Yem takıldıktan sonra dip bulunur. Sonra olta sarılır ve yemin yüzmesi sağlanır. Ağır hareketler ile yem gezdirilir. Otluk yerlerde iskandilin parlaklığı ile bu oltalar kusursuz işlev görürler.

             Levrek için geliştirilmiş bazı olta kamışı tipleri vardır. Spin olta kamışları olan bu modellerde Lineaeffe olta kamışları çok sık tercih edilir. Ron Thompson  olta kamışları da çok iyi performans ve hassasiyettedir. Ayrıca suni yemlerde bulunmaktadır. Genelde fosforlu renkler tercih edilir. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia:  http://tr.wikipedia.org/wiki/Tatl%C4%B1su_levre%C4%9Fi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder