29 Ocak 2014 Çarşamba

Zehirli Boya

Deniz suyunun aşındırıcı etkisini ortadan kaldırmak için kullanılan bu boyalar teknenin alt kısmana uygulanır. Su içinde kabuklu türler, yosunlar gibi su canlıları teknenin altına yapışarak üremeye başlarlar. Buda teknenin zarar görmesine sebep olurken, önemli ölçüde hız kaybına sebep olur. Tekne temiz halinde harcadığı aynı güç ile daha hızlı giderken, yosunla kabukluyla kaplı alt kısımlı teknelerde aynı güçte hız daha çok yavaşlar. Bunun sebebi sürtünme kuvvetidir. Bu tip canlılar tekneye yapıştığında tekneye uygulanan sürtünme kuvveti artar ve tekne yavaşlar. Zehirli boyalar canlı üzerinde üremeye başladıkça dökülür ve canlı çoğalmasını engellerler.
Zehirli boyalar iki tip üretilirler. Yumuşak ve sert olarak adlandırılırlar. Yumuşak zehirli boyalar genellikle çok kullanılmayan teknelerde tercih edilirler. Hız yapmayan teknelerde kullanılması daha uygundur. Hız anında daha kolay dökülürler. Bu tip boyalar çabuk eridiği için 2-3 kat uygulanması gerekir. Sert boyalar hız teknelerinde kullanılırlar. Daha geç dökülürler ve aşınmaya karşı daha dirençlidir. Fakat yinede 6 ayda bir yenilenmeleri gerekir.
Zehirli boyalar uygulanmadan önce teknenin zımparalanması gerekmektedir. Eski zehirli boyanın büyük ölçüde temizlenmesi gerekir. Bu boya temizlenmezse her kat boya eklenmesinde teknenin ağırlığı artacak ve tekne hantallaşacaktır. Bunu engellemek için iyi bir zımparanın ardından her kat sürülerek beklenmesi gerekir. Diğer kat boyayı sürmeden önce 4 saat beklenmelidir. Son olarak da en çok güneş gören bölgelere son kat geçilip suya bırakılmalıdır. En çok güneş ışığına maruz kalan bölgelerde canlılar daha çabuk ürerler. Bunu engellemek için bu bölgelere fazladan bir kat geçilmesi gerekir.

Daha önce kullanılan zehirli boya markası bilinmiyorsa boya tekneye uygulanmadan önce astar boya uygulanması gerekir. Farklı markalarda boya kullanımı son sürülen zehirli boyanın tutmamasına sebep olabilir ya da çok hızlı boyayı atabilir. Ayrıca boya rengi seçileceği zaman koyu renklerin tercih edilmesi görüntü açısından daha iyi olacaktır.
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://www.yelkenokulu.com/zehirliboyalar.html 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder