7 Ocak 2014 Salı

Uyku Tulumları


Uyku tulumları kamp yapmayı seven kişilerin vazgeçilmezleridir. Kamp çadırlarından sonra gelen en önemli donamlar uyku tulumlarıdır. Günümüzde birçok model ve özelikte uyku tulumu üretilmektedir. Outdoor giyim üzerine üretim yapan firmaların hemen hepsi uyku tulumu da üretmektedir.
Uyku tulumları kullanılacak sıcaklara göre değişiklik göstermektedir. Farklı sıcaklıklar için farklı uyku tulumu üretimi yapılmakta olup bu sıcaklıklar; Yaz mevsimi için ( 10˚C), ilkbahar sonu – sonbahar başlangıcı (0˚C), ilkbahar – yaz – sonbahar (-5˚C), ilkbahar – Yaz – sonbahar – Kış (-15˚C), Expedition (özel amaçlı) (-15˚C ve altı) gibidir. Kampa gidilecek yere ve hava koşullarına göre bu uyku tulumu özelliklerinden birinin seçilmesi gerekir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, kamp yapılacak yerin maksimum düşük sıcaklığı göz önünde bulundurulmalıdır. Özel amaçlı kullanılan uyku tulumları ise yüksek rakımlı yerlerde yapılacak kamplar için kullanılır.
Uyku tulumları sıcaklık parametresinin yanı sıra şekil olarak da farklı üretimlere sahiptir. Kare ve mumya tipi üretilen bu ürünler farklı kullanım koşullarına göre temin edilir. Kare tip uyku tulumları daha çok sıcaklıkların normal olduğu koşullarda kullanılır. Baş bölgesi kapatılamadığından düşük sıcaklıklarda zorluk çıkartabilir. Mumya tip uyku tulumları ise tamamen kapanabilmektedir. İsmi de bu yüzden mumya tiptir. Hava almaya müsait yapıda olup sıcaklık değişimi çok düşüktür. Özel amaçlı
kullanımlar için bu tip ürünler kullanılır. İçerisinde kaz tüyü veya sentetik kumaş kullanılır. Kaz tüyü kullanılan uyku tulumlarının ısıtma kapasitesi çok yüksektir fakat çadır içinde oluşan nemi içinde tuttuğu için kuruması zaman alır ve sürekli kullanımlarda zorluk çıkartır. Sentetik kumaşların su tutma özelliği çok düşüktür. Bu sebeple ıslansalar bile çok hızlı kururlar. Ağırlık olarak sentetik uyku tulumları kaz tüyü tulumlara göre daha ağırdır.
Uyku tulumlarının bayanlar için ve erkeler için özel üretimleri mevcuttur. Bayanlar için genelde basen bölgeleri daha geniş olurken, erkekler için olan üretimlerde omuz bölgesi daha geniştir. Ayrıca çocuklar için olan üretimlerde vardır.
Satın alınmadan önce boy ölçüsüne göre içinde rahat edilebilecek tulumların seçilmesi önemlidir. Ayrıca uyku tulumunun kamp çadırlarına da uyuyor olması gerekir. Her marka ve kalite için farklı fiyat aralıklarında tulumlar mevcuttur.



Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia:  http://en.wikipedia.org/wiki/Sleeping_bag

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder