27 Ocak 2014 Pazartesi

Dalış Ekipmanları

Dalış Ekipmanları

Serbest ve tüplü dalışlar için gereken bazı ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar hem su altında rahat hareket etmeyi sağlar hem de güvenlik açısından önemlidir. Paletler, dalış gözlükleri, dalış elbiseleri, regülatorler, dalış yelekleri gibi malzemeleri kapsamaktadır.
Dalış elbiseleri ıslak, yarım ıslak ve kuru olmak üzere üç çeşittir. Islak dalış elbiseleri su sporları için daha kullanışlı elbiselerdir çünkü zamanla ısıyı içeri geçirirler ve derinlere inildikçe soğukluk hissini arttırır. Kuru dalış elbiseleri su geçirmez malzemeden yapılır ve ısı kaybını aza indirir. Uzun süreli derin dalışlarda tercih edilirler. Dalış elbiselerine ek olarak yine vücudun açık kalan bölgeleri için patik eldiven ve başlıklar mevcuttur. Neopren malzemeden üretilen bu ürünler vücut ısısını korur ve üşümeyi engellerken, kesilmeleri de engeller.
Dalış paletleri kauçuk ön yapı ve neopren içyapıdan üretilir. Ön uzunluğu kişinin yüzüş kabiliyeti ile alakalıdır. Fakat profesyoneller çok uzun modellerin başlangıç için kullanışsız olduğunu belirtmektedir. Çok sert ya da çok yumuşak olması dalış için zorluklar yaratabilmektedir. Dalış esnasında kollar kullanılmadığı için tüm hareket bacaklar tarafından sağlanır. Bu sebeple palet seçiminin iyi yapılması gerekir.
Görüş açısı suyun altında daha farklıdır ve ortam normalden daha büyük gözükür. Dalış gözlükleri seçimi yapılırken geniş açısı ve koyu renk silikon modellerin tercih edilmesi görüşü kolaylaştırır ve gerçeğe yakın bir etki yaratır. Yan kayışlarının ayarlanabilir ve sağlam olması gerekir. En önemlisi ise yüze tam oturmasıdır. İçerisine su almaması gerekir.
Dalış tüpleri yüksek basınç altında sıkıştırılmış normal havayı içerir. Belli litrelerde üretilirler. Göstergesi sayesinde dalış esnasında ne kadar havanın içerisinde bulunduğunu gösterir. Alüminyum ve ya çelikten üretilebilirler. Çelik materyal daha kullanışlıdır fakat paslanma ihtimali vardır. Satın almadan önce üretim tarihinin kontrol edilmesi gerekir.
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
https://eksisozluk.com/scuba-diving--80148

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder