18 Ocak 2014 Cumartesi

El Dürbünü


El Dürbünü
   



El dürbünleri genellikle doğa sporları yaparken ve ya gökyüzü gözlemlerinde kullanılır. Dürbün edinmeden önce bilinmesi gereken bazı noktalar vardır. İlk olarak dürbünlerin üzerinde yazan yazıların anlamlarını bilmek gerekir. Örneğin üzerinde 10×50 yazan bir dürbünün 10 kat büyütme yapabileceğini ve 50mm çaplı ön mercek bulunduğunu göstermektedir. 20-100×50 yazan bir dürbünde ise 20 ile 100 kat arasında büyütme özelliği olduğu anlatılmak istenmektedir. Bu büyütme özellikleri ve merceğin büyüklüğü, kullanılacak yerin özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Dürbünlerin ana prensibi, aynı mercek grubunun simetrik olarak kullanılarak, mercek gruplarının aynı noktaya odaklanması sağlamaktır. El dürbünleri olduğu gibi teleskoplar ve tüfek dürbünlerinde de bu sistem uygulanmaktadır.
Doğa sporlarında ya da avcılıklarda dürbündeki yakınlaştırma özellikleri ön plana çıkmaktadır. Taşınma kolaylığı için küçük mercekli el dürbünleri seçilebilir. Ayrıca suya dayanıklı ve hafif ürünler sürekli taşıma için daha kolaylık sağlayacaktır. Gökyüzü gözlemleri için ise mercek ön plandadır. Geniş perspektif ile daha rahat gözlem yapmak mümkün olur. Bu tip gözlemler için üçayak kullanılması da mümkündür ve kolaylık sağlar.
Dürbünlerde farklı iki tip prizma kullanılır. Bunlar porro prizmalı dürbünler ve çatı prizmalı dürbünlerdir. Porro prizmalar basit yapılı dürbünlerdir ve fiyat olarak daha uygundurlar. Fakat ışık kaybı yaratılar ve görüntü sapmalarında hata payları daha büyüktür. Çatı prizmalı dürbünler ışığı direk alırlar ve daha kaliteli bir görüntü yaratırlar. Bu dürbünlerin ise üretimi daha meşakkatli olduğundan daha pahalıdır.

Görüş alanlı dürbünlerin farklı bir özelliğidir. Cisimlerin büyüklüğüyle alakalı değildir. Görüşün daha geniş bir bölgede sağlanacağı anlamına gelmektedir.  Böylece aranan nesne daha kolay seçilebilir. Dar açılı dürbünler uzun mesafeli görüşler için yüksek performans sağlar. Bunun haricinde dürbünün göz uzaklığıdır. Bu uzaklık ne kadar uzarsa dürbün kullanımı o kadar kolaylaşır. 

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCrb%C3%BCn 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder