2 Ocak 2014 Perşembe

Lüfer Avcılığı


                Lüfer balığı avcı balıklardan biridir. Sürüler halinde gezerler ve göç yapan balıklardır. Her ne kadar uzatma ağlarıyla yakalansalar da olta avcılığında da sıklıkla avlanırlar. Boyutlarına göre farklı isimler alan bu balıkların en sık rastlanan boyları çinekop, sarıkanat ve lüfer boyudur. Daha büyüklerine kofana denir. Pelajik bir türdür ve lüfer oltası veya kamışlı zoka gibi avcılık yöntemleri vardır.
                Defneyaprağı ve çinekop isimleri ile küçük boylu balıklarında düşler gelişmemiş olduğundan tüylü çapari ile iyi av vermektedirler. Büyük boylarında ise hava karardığında iyi avlar verirler.
                Kamışlı zoka derin sulu rıhtımlarda 3 metre uzunluğunda ki kamışa aynı uzunluktaki 0.30 misina takılarak hırsız iğneli sarım zoka küçük iğneli olmalı ve bedene bağlanmalıdır. İğneye takılacak yem, o dönemde avın ne ile daha çok beslendiğine göre seçilmelidir. Yem yaprak halinde kesilip hem zokaya hem de hırsız iğneye geçirilir. Dip bulunduktan sonra bir iki kaşık yukarı çekilir.
                Köstekli takımlarda ise akıntılı sularda uzak mesafe atışlarında iyi av vermektedir. Makaralı olta kamışlar ile uzak mesafe atımı daha iyi gerçekleşmektedir. İki olta fırdöndüsü kullanılır ve birine 0.30 kalınlığında 70-100 gr ağırlığını kaldırabilecek köstek bağlanır. Diğer fırdöndüye 2 numara iğne ile 0.20 misinalı köstek bağlanır. Olta ileri atılır ve iskandilin dibe vurması beklenir.
                
Gece avcılığında lüks lamba yardımıyla iyi bir lüfer avı yapılabilir. Bu avcılık sırasında tekne motorları durdurulmalıdır. Yemli olta kamış takımında farklı boyda lüfer için farklı donam gerekmektedir. Farklı boy ve biçimde zokalar ve hırsız olta iğneleri kullanılır. Cam çubukla maskallanmış ve parlatılmış zokaya hamsi, izmarit, istavrit gibi yemler takılır. Yemlerin canlı olması av sırasında parçalanacağı için av verimini arttırır. Olta denize atıldıktan sonra zoka dipten bir metre kadar yukarı çekilir. Eğer balık vurmazsa farklı derinliklerde denenmeye devam edilebilir.  Lüfer önce avını parçalayıp sonra yutar, bu sebeple yemi kaptığı çekmemek gerekir. Avı kaçırmamak için birkaç hareket bekleyip sonra çekilmelidir.
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCfer 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder