3 Şubat 2014 Pazartesi

Surf Kamışları

Surf kamışları uzak atışlar için tasarlarmış ve genellikle karbon malzemeden üretilen olta kamış tipleridir. Taze ve suni yem ile avcılık yapılabilen bu kamışlar her yerden temin edilebilir. Bu kamışların temininden önce dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlar, içeriğinde karbon miktarı, kamış uzunluğu, atar yapısı, kamış dengesi, el açıklığı özellikleridir.
Çoğu surf kamışının yapısı karbondur. Bu dayanıklı ve mukavemeti yüksek bir maddedir. Ne kadar çok karbon içeriğine sahip bir kamış alırsanız, kalitesi de o kadar yüksek olur. Fakat bu içerik arttıkça surf kamışlarının fiyatlarında artış gözlenmektedir. Tamamen karbondan üretilen modelleri bulmak mümkündür.
Genelde kamış seçiminde ilk bakılan özelliklerinden biri kamışın atarıdır. Ne kadar yüksek atarlı olursa kamışın performansı o kadar artar. Bunun yanında kamışın dengesi ve ağırlığına bakılır. Kamışlar parçalı olmaktadır. Bu parçaların birbirine eş ve ağırlıklarının orantılı olması kamışın denge ayarlamasında önemlidir. Dengenin kurulmadığı olta kamışlarında atışlar başarılı olamaz.
Uzunluk olarak genel tercih 4.20, 4.50 arasıdır. Yüksek performanslı atışlarda bu uzunluk ideal olanıdır. Fakat kişinin boy ve fiziksel özellikleri ayrıca atış kabiliyeti de önemlidir. 3.60’lık kamışlarda bulunur. Genelde kişinin tercihine göre bu boylar değişebilmektedir. Aynı şekilde kamışlarda ki el açıklığı da önemlidir. Bu dengenin de sağlam olmasını sağlar. İki el ile atışlarda el açıklığının kişinin özelliklerine göre tercih edilmesi gerekmektedir.
Surf kamışlarında parça sayısı ne kadar az olursa atış performansı o kadar başarılı olmaktadır. Çok parçalı ve uzun olan kamışlarda denge kayıpları yaşanmaktadır. Surf kamışlarında en çok satılan markalar, Okuma, Shimano, Daiva ve Lineaeffe gibidir. Bu markalar surf kamışlarında öncü durumdadır. Özellikle Okuma Salina modeli ülkemizde en çok tecih edilen kamışlardandır. Kalite ve fiyat aralıklar çok geniştir.

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://www.balikciadasi.com/ 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder