13 Şubat 2014 Perşembe

Olta Takımı

Günümüzde satış yapan çoğu mağaza hazır olta takımları satmaktadır. Tatlı suda ve denizde kullanılmak üzere çeşitli ağırlıklarda, değişik olta takımları hazırlamak mümkündür. Genel olarak misinaya bağlı kurşun, fırdöndü ve iğne malzemeleri farklı kombinasyonlar ve ürünler ile hazırlanır. Türe ve avlanılacak yere göre bu takımın özellikleri değişim gösterir.

Örnekte görülen olta takımı tatlı sularda kullanılan basit bir takımdır. Bu sebeple kurşun hareketli bırakılır. Boncuk ve fırdöndü sayesinde iğneye dolanması engellenmiş olur. Bu bağlama şekli ile oltanın uzağa atılması da sağlanır. Kolaylıkla kullanılabilecek bir dip oltası şeklidir.
Bu tip bir olta takımının yapılması da çok kolaydır. Tek fark birleştirici olarak kullanılan impact shield denilen bir ürün kullanılmasıdır. Bu parça yaygın olarak satılan ve gayet ucuz bir üründür. Bedenden çıkan misinaya fırdöndü takılarak oynar misina ucu buraya geçirilir. Daha sonra resimdeki gibi takım hazırlanıp belli aralıkta takılan stoper sayesinde yarı sabit bir takım elde edilir. Bu tip bir dip olta takımında balık yemi ilk yuttuğunda bir şey hissetmez. Bir süre sonra da kurşun ağırlığını hisseder fakat artık çok geç olacaktır.

Denizde kullanılan bir çok farklı takımlar mevcuttur. Bu takımların çoğu gezer kurşun kullanılarak oluşturulur. Tekli iğne veya çoklu iğneler kullanılarak oluşturulurlar. Ana beden misinasının daha kalın olması istenir. Bu sayede iğnenin bedene dolanma olasılığı düşürülür. Fırdöndüye bağlanmış iki kasnak ile hem sabit kurşun hem de yemli olta oluşturulabilir. Bazı pelajik türler için kurşun kullanılmasına gerek yoktur. Yemin ağırlığı ile suda yüzer halde bırakılır. 
http://www.balikmarketim.com/
http://www.balikciadasi.com/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder