7 Şubat 2014 Cuma

Deniz Motorları


Deniz motorları teknenin boyuna, istenilen performansa ve kullanılacak yere göre değişmektedir. Genellikle denizlerde kullanılan motorlar elektrikli ve benzinli motorlardır. Benzinli motorlarda iki ve dört zamanlı olarak değişim göstermektedir. Deniz motorlarını incelemek gerekirse;

Benzinli motorlarda bensizini kullanma biçimine göre motorlar ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki iki zamanlı benzinli motorlardır. Bu tip motorlar benzin ve yağı birlikte yakarlar bu sayede fazla benzin kullanımı gerçekleşir ve yakılamayan benzin egzozdan dışarı atılır. Buda çevre kirliliğine sebep olur bu sebeple çevre dostu değil. Fakat yedek parça ve bakım olarak uygun fiyatladırlar. Ayrıca 4 zamanlı motorlara göre daha uygun fiyatlıdırlar. 4 zamanlı benzinli motorlar ise benzin ve yağı ayrı ayrı yakar ve yakıt kaybı yapmazlar. Ayrıca yakıtı daha çok kullandıkları için atık olarak atılmaz ve çevreyi kirletme oranı azalırlar. Bakımı daha pahalıdır. Fakat zor bozulurlar ve daha az yıpranırlar. Bu sebeple uzun süreli kullanımda fiyat farkının hakkını vererek çalışırlar. Ayrıca büyük teknelerde ki performansları 2 zamanlı benzinli deniz motorlarına göre daha yüksektir. 2 zamanlı motorların itme gücü bazı durumlarda eksik kalabilmektedir. 2 zamanlı motorlar gürültülü çalışırlar fakat 4 zamanlı motorlar daha sessiz çalışırlar.


Elektrikli deniz motorları günümüzde yaygınlaşmaya başlamıştır. Denize yakıt atığı bırakmadığı için çevre dostu olarak bilinirler. Güç olarak 2 ve 4 zamanlı benzinli deniz motorlarına göre yavaş kalabilirler. Bu sebeple ikinci yedek motor olarak ve ya küçük bot ve teknelerde kullanılır. Hatta bazı durumlarda avı korkutmamak için kullanılır. Bunun sebebi çok sessiz çalışmalarıdır. Diğer motorlara göre sessiz çalışırlar. Bu tip motorların teknelerde kullanılması için tam kullanımında şarjının ne kadar kullanıldığını bilmek gerekir ki yolda kalınmasın. Akünün de elektrikli motorun kullanım gücüne göre seçilmesi gerekir. 
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Motor 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder