5 Şubat 2014 Çarşamba

Denizlerdeki Tehlikeli Türler

Denizlerde karşılaşılabilinecek tehlikeler
Denizlerde dalışlar esnasında ya da avcılıklarda karşılaşılabilecek birçok problem vardır. İlk olarak dikkat edilmesi gereken şey bazı türlerdir. Denizlerimizde zehirli olan veya dikenli türler mevcuttur. Bunların tanınması ve önlemler alınması gerekmektedir. En önemli türler denizanaları, iskorpit balıkları, mürenler, anemonlar, vatoz gibi türlerdir. Dalgıçların bu sebeple, dalış eldiveni ve dalış beresi takmaları önemlidir.
Denizanaları genellikle suların kirlendiği bölgelerde veya neden olduğu bilinmeyen sebeplerle ürerler. Bu üreme çok hızlı gerçekleşir. Suyun içindeyken veya avcılık esnasında fark edilmeden dokunulduğunda yakıcı bir his belirir. Dokusunda bulunan zehir sayesinde kan dolaşımına hızlıca etki eder ve vücutta şişlikler ve sancılı acılar hissedilir. Dayanabilinecek en yüksek sıcaklıktaki suyla şişen bölgeyi temizlemek gerekir ve ilk yardım uygulanmalıdır.
İskorpit ve lipsoz gibi türlerin sırt yüzgeçlerinde ve solungaç üzerinde zehirli dikenler bulunur. Hızlı bir sersemliğe sebep olurlar ilk başta. Daha sonra kalp ritminde hızlanma ve titremeler başlar. Vücutta şişlikler gözlenir. Burada da yapılması gereken ilk şey sıcak suyla müdahaledir. Çünkü balıkların zehirleri yüksek protein içerirler ve sıcak suda kolaylıkla yapıları bozulabilir. Fakat her hangi bir müdahale yapılmazsa ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu sebeple hemen en yakın hastanede muayene olunması gerekir. Olta kamışı ile avcılık yapan balıkçılarda bu batma sık gözlenir.
Denizlerimizdeki en zehirli türlerin arasında trakonya bulunmaktadır. Bu balıklar genellikle kumun altında kendilerini gizleyerek yaşarlar. Suyun sıcak olduğu dönemlerde kıyı şeridine girerek yüzücüleri, zıpkın ile avlananları ve balıkçıları tehdit eder. Sırt bölgesinde ilk üç ışın diken şeklindedir. Ve kuvvetli zehirlere sahiptir.

Mürenler genellikle zehirli türler olarak bilinseler de değillerdir. Sakin ve yanlışlıkla rahatsız edilmedikleri sürece saldırmazlar. Ama diş yapıları içeri dönük ve çok sivridir. Ayrıca ağzında birçok bakteri bulunmaktadır. Bu sebeple ısırdıkları yerde hemen enfeksiyonlar oluşur. Derhal dezenfekte edilmezse ciddi yaralara ve hastalıklara sebep olabilirler.

Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
http://www.balikciadasi.com/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder