18 Şubat 2014 Salı

Uyku Tulumları

Kamp hayatlarının olmazsa olmazı uyku tulumlarıdır. Outdoor sporlarda sıklıkla kullanılan uyku tulumları, farklı iklim koşulları için farklı özelliklerde üretilebilirler. Bu sebeple de çok sık kullanılırlar. Her bütçeye uygun uyku tulumu bulmak mümkündür. Tek ve ya çift kişilik, mumya tip ya da kare tip, kuş tüyünden ya da sentetik malzemeden üretilebilirler. Bunlar alıcının isteğine ve gidilecek yerlerin şartlarına bağlı olarak değişir.
Uyku tulumları farklı sıcaklık aralarında üretilirler. Yaz ayları için 10˚C dereceye kadar iyi ısıtan, son bahar ayları için 5-0˚C aralarında maksimum ısı sağlayan ve kış ayları için -5,-10˚C’ye kadar ısıtan uyku tulumları vardır. Bunun haricinde extrem olarak kabul edilen sıcaklıklar için -25˚C’lerde iyi performans sağlayan tulumlar mevcuttur. Belirli bir aralık bulunmamakla birlikte ara sıcaklıklarda satılan uyku tulumları da mevcuttur. Gidilecek yerin en düşük ısısı ayarlanıp ona göre tulum seçiminin yapılması gerekir. Çünkü gece havanın ne kadar düşeceği belli olmaya bilir.  Sıcaklık ile birlikte kullanılacak kamp çadırlarının da seçime etkisi vardır.

Uyku tulumları kare tip ve mumya tip olmak üzere iki şekilde üretilirler. Mumya tip uyku tulumları baş dahil her bölgeyi kapatarak hava sirkülasyonunu en aza indirir. Kış ayları için daha kullanışlı bir modeldir. Kare tip uyku tulumları ise yine korumalıdır fakat üstten koruması yoktur. Bu sebeple genellikle yazın tercih edilmeleri gerekir. Ayrıca bayanlar ve erkekler için özel üretilen ürünler satılmaktadır. Bayanlar için olan modellerin basen ve göğüs bölgeleri daha genişken, erkekler için üretilen modellerin omuz ve be bölgesi daha geniştir. Ayrıca satın alınmadan önce boy ve genişliğin denenmesi tüm uyku tulumları için gerekir. İçinde rahat edemeyeceğiniz ve ya küçük gelen bir tulumu almak çok da mantıklı olmayacaktır.
Ayrıca sentetik olarak üretilen ve ya kuş tüyün üretilen modeller de vardır. Bunların fiyatları kaliteye göre değişmektedir.
http://www.trekking.hacettepe.edu.tr/malzeme/uvms.html 
http://www.balikmarketim.com/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder