11 Şubat 2014 Salı

Olta Makinaları ve Seçimi

Balık avlarında olta kamışları ile yapılan avcılıklar için en önemli seçimlerden biride olta makineleridir. Kişinin yapacağı avlanma biçimi, kamışın özellikleri ve yem türüne göre kamış seçimleri değişim göstermektedir. Kamışın sarma kapasitesi, ağırlığı, kama durumu ve bilye sayısı kamışın kalitesinin belirlendiği noktalardır.
İlk olarak kamış sarma özellikleri 35’lik 45’lik gibi isimlerle kamış modelini anlatır. Örneğin 30’luk denilen modellerde 0.35 mm misinanın 100 metresini sarabilir kapasite demektir. Misina kalınlığına göre bu terimler değişim göstermektedir. Son zamanlar piyasaya çıkan Amerikan ve Japon modellerin üstünde ise 1000’lik 2000’lik gibi terimler bulunmaktadır. Bunların Türkiye’de karşılığı;
1000’lik, 25’lik makine; 2000’lik, 35’lik makine; 3000’lik 45’lik makine; 4000’lik 55’lik makinedir. Bu tip olta makinelerinde, sarma kapasitesi arttıkça, makine büyüklüğü ve ağırlığı değişmektedir. Büyüklüklerine göre kullanım alanları da farklılık gösterirler. 45’lik makineye kadar olanlar genelde hafiftir ve ağır yemler için tercih edilmezler. Alabalık, levrek, turna gibi türlerin avcılığında kullanılır ve küçük yemlerle avcılık yapılır. Aksi takdirde misinada kopma ve ya makinenin kırılması söz konusu olabilmektedir. Bunun yanı sıra olta kamışının denge uyumunun da bu özelliklere bakılarak oluşturulması gerekir. Çünkü denge, kamışın atışını ve çekme kabiliyetini etkiler. 45’lik ve 65’lik kamışlar genellikle daha büyük avlarda kullanılır ve atarlılığı arttırır. Bu tip makineler, jig ve at çek yöntemleri için uygundur. Ayrıca ağır suni yemler ile de kullanılabilir. İstavrit, yayın, lüfer gibi türler bu makineler yardımı ile tutulur. 65’lik ve üstündeki makineler genellikle ağırdır. Bu sebeple elde tutulması yerine kamış sehpalarında ve ya teknelerden yapılan avcılıkla faydalıdır. Çünkü makine ağırlığı arttığı için uzak atış kabiliyeti azdır. Sazan avları için uygun makinelerdir.


Olta makinelerinin özellikleri kamanın bulunduğu yer ile farklılık gösterir. Önden veya arkadan kamalı modeller, çıkrıklar farklı tip avcılıklar için uygulanmaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan bilyelerin sayısı arttıkça misina sarma kalitesi ve makine ömrü uzamaktadır.

http://www.balikmarketim.com/
http://www.balikciadasi.com/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder