10 Şubat 2014 Pazartesi

Can Yeleği

Can yelekleri tüm yüzer araçlar için zorunlu bulundurulması gereken araçlardır. Teknenin tehlikeye düştüğü anlarda kullanılmak üzere su içinde yüzerliliği sağlamak amaçlı kullanılan ürünlerdir. Standart model ve şişme can yelekleri olarak farklı modelleri bulunmaktadır.
Standart tip can yeleklerinin içeriğinde sünger bulunmaktadır. İçeriğindeki sünger miktarı, istenilen yüzerliliğe göre değişim göstermektedir. Suyun içinde ağırlık normalin %10’u kadar hissedilir. Bu sebeple istenilen yüzerlilik 15N (Newton) olması beklenir. Böylece 150 kiloya kadar taşıma ve yüzdürme gücü olduğu anlaşılır. Amerikan sistemine göre 5 çeşit can yeleği bulunmaktadır. Bunlardan ilk ikisi açık sular ve kıyıda oluşabilecek kazalar için bulundurulması gereken can yelekleridir. 3 tip olan can yelekleri yüzmeye yardımcı yelekler olup can yeleği niteliği taşımamaktadır. Suyun içerisinde yüzerlilik sağlamaktadır. 4 tip olarak kabul edilen araçlar can yeleği sıfatı ile değil can kurtarma aparatı olarak geçerler ve suda kişiye atılarak tutunmasını sağlarlar. Son olarak 5 tip can yelekleri, hipotermiyi önleyici, özel üretim yeleklerdir. Diğer tüm can yeleklerinin özelliklerine sahiptirler. Genellikle rüzgar sörfü, yelkencilik gibi aktivasyonlarda kullanılırlar.
Şişme can yelekleri son yıllarda en çok tercih edilen yeleklerdir. Standart tip can yelekleri yüzme kabiliyetini kısıtlamaktadır ve hareket edilmesi güçtür. Bunun yanı sıra şişme can yeleklerinde hareket kabiliyeti daha çoktur. Ve yüzüş hareketlerini çok etkilemezler. Bu tip can yelekleri üç şekilde şişmektedir. İlki suda eriyen kâğıtların hava girişine etki etmesidir. Bunlar suya atlanmadan önce giyilmelidirler. Hava alan kısım suda eriyerek yeleğin şişmesi gerçekleşir. Bir diğer can yeleği tipi pimi olan ve basıldığında karbondioksit gazı dolu tüpü aktive eden yeleklerdir. Bu sayede pime basıldığında yelek şişer. Son olarak hava borusuna sahip can yeleklerinde, boru yardımıyla kişi kendi can yeleğini şişirip yüzerliliği sağlayabilmektedir.

Her teknede hem çocuklar için hem de yetişkin bireyler için can yeleği bulundurulmalıdır. Can yelekleri haricinde can simitleri ve işaret fişekleri gibi malzemelerinde teknede bulundurulması hayati önem taşımaktadır

http://www.balikmarketim.com/
http://salibahtiyar.tr.gg/Can-Yelekleri.htm 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder