30 Aralık 2013 Pazartesi

Tekne motorları

                                                               
  Tekne motorları belli başlı firmalar tarafından üretilip dağıtılmaktadır. Bu büyük firmalar üretimin %95’ini elinde tutmaktadır. Japon malı benzinli motorlar bu üretimin başını çekmektedir.
   Deniz motorları üretim şekline göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar 2 zamanlı ve 4 zamanlı motorlardır. Yakıtı yakma şekilleri sebebi ile iki tip üretilmektedir. 2 zamanlı motorlar çevreyi kirlettiği için günümüzde çok tercih edilmemekle birlikte bazı ülkelerde kullanımları dahi yasaktır. 4 zamanlı motorlar yakıttan tasarruf ederek daha kaliteli ve sessiz çalışırlar ve 2 zamanlı motorlara göre daha dayanıklıdırlar. 2 zamanlı motorlar bezini 2 zamanda yakmaya çalışmakta ve yakamadığı yakıtı egzozundan dışarı atmaktadır ve emilsiyon oranı düşmektedir. Bu sebeple çevreyi kirletir. Fakat fiyat olarak ve bakım olarak 4 zamanlı deniz motorlarına göre daha ucuz ve kolaydır.
                2 zamanlı motorlar ve 4 zamanlı motorlar arsındaki farklar:
ü  2 zamanlı benzinli motorlar hafif ve ucuzdur.
ü  2 zamanlı benzinli motorlar 4 zamanlı benzinli motorlara göre daha seri çalışır.
ü  2 zamanlı benzinli motorlarda yağ ile benzin karışırken 4 zamanlı motorlarda yağ ve yakın yanışı ayrı yerlerde gerçekleşir.
ü  4 zamanlı benzinli motorlar az sesli çalışırken 2 zamanlı benzinli motorlar gürültülüdür.
ü  2 zamanlı benzinli motorların yedek parçaları ucuzdur.
ü  4 zamanlı benzinli motorlar daha az arıza yaparlar.
ü  Yakıt tüketimi 4 zamanlı benzinli motorlarda daha azdır. Yakıttan tasarruf sağlanır.

Benzinli motorlarda performansı etkileyen ve motor seçimimizde önemli olan başka faktörler de vardır. Bunların en başında teknenin kendi özellikleridir. Teknenin ahşap mı polyester mi yoksa farklı modellerde şişme bot mu olduğu önemlidir. Hava durumu ve teknede olacak maksimum kişi sayısı tekne için seçilen benzinli motorların seçiminde etkilidir.
Dünyadaki benzinli tekne motorları üreticilerinden bazıları Honda benzinli motorlarMercury benzinli motorlarMariner benzinli motorlarSuzuki benzinli motorlarYamaha benzinli motorlarTohatsu benzinli motorlarParsun benzinli motorlar gibi markalardır. Honda, Yamaha, Suzuki markaları Japon malıdır. Mercury ve Mariner motor üreticileri ise Amerikan markalarıdır. Tohatsu ve Parsun ise çin benzinli motor üreticileridir. Bu üreticileren en pahalı benzinli motor üreticisi Honda ve Suzuki’dir. En uygun fiyatlı markalar ise Mariner ve Parsun benzinli motorlarıdır.
Kaynakça: http://www.balikmarketim.com/
Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/Motor 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder