17 Aralık 2013 Salı

Oltaları İğneleri

Balıkçılıkta Olta İğneleri               


Balıkçılıkta Olta İğneleri konusu çok derin ve geniştir. Balıkçılıkta olmazsa olmaz malzemelerden birincisi olta iğnesidir. Balık avcılığında iğnenin önemi çok fazladır. Balık iğnesi farkı yüzünden tutulan balıklar arasında farklar oluşmaktadır. Balık malzemesi alırken ilk önce tutacağımız balık boyunu belirlememiz gerekmektedir. Hedef balık türü ve o bölgedeki çıkan balık boyu ortalama belli olursa hangi boy iğneyi alacağımızı belirlemek daha kolay olacaktır. İlk defa avlanmaya gideceğimiz bir bölge ise bu bölgede tutmayı hedeflediğimiz türler için iğne seçeriz.
İğne seçerken avlanılacak türün avlanma modeli beslenme alışkanlığı ve ağız yapısı önemlidir. Çanlı yemlerle beslenen bir av türünü sadece canlı balık yüzdürerek avlaya biliriz. Örneğin levrek balığı sadece hareket eden canlı balıklar ile avlanır. Hareket eden canlıları canlı yem iğnelerine takarak yüzdürerek avcılığı yapılır. Canlı yem iğnesine yavru kefal, kaya balığı ve gümüş balığı takılarak levrek avlanır.
Yassı balık türlerinden olan çipura, mercan, sinarit vb balıkların avcılığında daha çok kalın ve kolay açılmayan iğneler kullanılır. Bu iğneler döğme ve lazer büküm olmaları gerekir. Mercan avında genellikler beyaz düz iğneler kullanılırken, çipura avında bronz renkli kısa para çapraz iğneler kullanılır.

                Günümüzde balık avcılığında kullanılan bir çok Japon malı iğne bulunmaktadır. Bunların bazıları maruto, owner, gamakatsu, sasame, meito, kashima, hayabussa, fudo  marka paket iğnelerdir. Bu iğneler paket halinde satılır ve paketlerde ortalama 10 ar adet iğne bulunur. İğne numarası değiştikçe içerisinde ki adet değişir. Bu marka iğneler uzun  zamn kullanabileceğiniz paslanmaz iğnelerdir. Kutu ile satılan iğne gurubun da ise başı mustad markası çekmektedir. Peşinden vmc, mariner, youvella, silstar iğnelerdir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder